ÅRSMELDING FOR NORSK ICOM 2000

 

 

ICOM is the international organisation of museums and museum professionals, committed to the protection, interpretation and communication of the world’s diverse cultural and natural heritage.

As a non-governmental, non-profit body, ICOM establishes professional and ethical standards for museum activities, promoting training, advancing knowledge, addressing issues, and raising public cultural awareness through its specialised global networks and mutual assistance programs.  (Forslag til ny formålsparagraf, Mission Statement,  for ICOM, til godkjennelse i Barcelona)

Arbeidsåret 2000 har vært preget av diskusjoner rundt ICOMs formål og en nødvendig reform av organisasjonen. Dette har preget styrearbeidet i Norsk ICOM, og ikke minst leders arbeidsoppgaver som medlem av Reform Task Force.

Det har også vært et aktivt år for Norsk-ICOM. Arbeidsmålene var ambisiøse, men de er forsøkt oppnådd ved at alle styremedlemmne har hatt sine oppfølgingsoppgaver. Årsmeldingen beskriver flere aktiviteter som har bidratt til å  fremme internasjonalt samarbeid og markere ICOM som organisasjon.

Styret har arbeidet effektivt takket være  velvillighet fra styremedlemmenes respektive museer og ikke minst vårt samarbeid med Museumsforbundets sekretariatet i Ullevålsveien 11. Samarbeidet mellom Norges museumsforbund og Norsk ICOM blir ofte vist til internasjonalt som et positivt eksempel på en god samarbeidsmodell mellom museumsforbund og nasjonalkomité i ICOM.

Reformarbeidet i ICOM er allerede nevnt. Parallelt og med nær relasjon til dette arbeidet, har det vært arbeidet intenst med å utvide ICOM’s og dermed museumsverdenens mulighet til å kommunisere via elektroniske medier. Et viktig resultat er etableringen av MUSEDOMA, Museum Domain Management Association. I tillegg til å åpne for en registrering av museer og museumsorganisasjoner gjennom  .museum, er dette en organisasjon som skal beskytte museumsbegrepet internasjonalt.

Ellers er arbeidet med revisjonen av de etiske retningslinjer (ICOM Code of Professional Ethics) en av de oppgavene som styret har vært sterkt engasjert i. Norsk ICOM håper at vi i perioden 2001 - 2004 kan få til et aktivt samarbeid  med medlemmene, Norges museumsforbund og Norsk museumsutvikling om en systematisk informasjonskampanje om etiske retningslinjer rettet mot alle som arbeider ved og med norske museer.

Styret ser på generalforsamlingen og generalkonferansen i Barcelona i juli 2001 som en viktig  arena for faglig utvikling og  for en god start på dette århundrets internasjonale museumssamarbeid. Vi er glade for Norsk museumsutviklings ekstra tilskudd til dette formålet, og håper at den norske deltakelsen blir stor.

STYRET:

Første halvår bestod styret av de personer som ble valgt på årsmøtet i Lillehammer i 1999:

Knut Wik (leder), Torill Thømt (kasserer), Brynhild Mørkved (sekretær), Svein Norheim (styremedlem), Eva Mæhre Lauritzen (styremedlem),  Roy Høibo (varamedlem) og Leif Pareli (varamedlem).

Etter årsmøtet i Ålesund i 2000 fikk det nye styret følgende sammensetning: Knut Wik (leder), Torill Thømt (kasserer), Eva Mæhre Lauritzen (sekretær), Svein Norheim (styremedlem),  Roy Høibo (styremedlem), Gerd Woll (varamedlem) og Leif Pareli (varamedlem).

STYREMØTER:

I løpet av året har styret har hatt 7 styremøter;  4 møter i Oslo (7.2, 11.9, 18.10 og 28.11) ,  og 3 telefonstyremøter ( 14.3, 8.5, 29.8). Det  har vært behandlet 52 saksnummer og en rekke oppfølgingssaker.  

ICOM – NORD:

ICOM Nord-møte 2000 ble holdt i Stockholm i tiden 13.-14. april 2000. Norsk ICOM var representert ved styreleder Knut Wik og sekretær Brynhild Mørkved.

På møtet ble ICOM’s hovedprogram og arbeidet med Reform Task Force diskutert. Det ble utvekslet informasjon om arbeidet innen de nordiske nasjonalkomiteene. Dr. Amareswar Galla, president for ASPAC, ICOM’s komite for Asia og Oceania fremla et forslag om et partnerskap mellom de nordiske nasjonalkomiteene og kolleger i området Asia-Oceania i sitt foredrag ”Towards A Nordic –Asia Pasific Initiative”. Forslaget ble diskutert og behandles videre av de enkelte nordiske nasjonalkomiteene.

REFORM TASK FORCE:

Knut Wik er oppnevnt av Advisory Committee og ExecutiveCounsil til en arbeidsgruppe som skal gjennomgå alle sider ved organisasjonen og foreslå nødvendige endringer av ICOM som organisasjon. Gruppen har fått navnet ICOM - Reform Task Force og består av 10 personer og ledes av visepresidenten i ICOM, Bernice Murphy.  Komiteen har hatt fire møter i 2001 og skal avslutte sitt arbeid i og med generalkonferansen i Barcelona i juli 2001. Det ekstraordinære møtet i Advisory Committee i desember vedtok de nødvendige statuttendringer for en reform av ICOM.

MÅL OG RESULTAT 2000

Følgende resultatmål 2000-2001 ble vedtatt på årsmøtet i Ålesund:     

§         følge opp arbeidet med Ulovlig handel

               - ved å arbeide for å få ratifisert avtalen

- ved å ta initiativ til å få laget en beredskapsplan for museene

- ved å få ut informasjon til norske bistandsarbeidere

§         følge opp arbeidet med Blått skjold

- ved å fremme saken i ICOM Europa

- oppfordre norske museer til et tvillingmuseumssamarbeid

§         gjøre ICOMs etiske regler mer kjent

- ved å få spredt et nytrykk av originalutgaven til norsk museumsverden

- ved å fremme bevissthet om de etiske regler i norsk museumsverden

§         bidra til å øke betydningen av Museumsnytt som felles organ for norske

               museumsansatte og som organ for fremme av internasjonalt samarbeid

- ved å få være aktiv med bidrag til ICOM-siden

- ved å bidra med spesialartikler av internasjonal karakter

§         vedlikehold og økning av medlemstallet

- ved å informere i Museumsnytt om ICOM

- ved å gjøre fordelene ved medlemsskap bedre kjent

§         arbeide for at så mange som mulig av medlemmene blir medlem av en internasjonal komite

- ved å informere medlemmene om internasjonalt museumsarbeid

- ved å arrangere jevnlige seminarer for styremedlemmer

§         arbeide for å vedlikeholde og øke antallet institusjonsmedlemmer

- ved å arbeide for at dette blir tatt opp i ICOMs sentrale organer

- ved å arbeide for bedre medlemsfordeler

§         bidra til bred norsk deltagelse på internasjonale møter

- ved å sørge for at midler blir avsatt til reisestøtte og påse at de blir brukt i henhold til

  § 4 i Norsk ICOMs vedtekter

- ved å informere om generalkonferansen i Barcelona 01.-06.07. 2001 slik at mange av

  våre medlemmer kan delta

§         presentere en faglig post på årsmøtet i 2001

 

Resultatmålene er fulgt opp på følgende måter:

 

Ulovlig handel 

I desember 1999 fikk ICOM til høringsuttalelse et skriv fra Miljøverndepartementet angående en mulig norsk ratifikasjon av UNESCO-konvensjonen mot ulovlig handel med kulturgjenstander. Saken har vært oppe før, blant annet med høringsrunde i 1981, men  Norge har likevel til nå latt være å ratifisere.

ICOM understreket i sin høringsuttalelse at ulovlig handel i økende grad er blitt et verdensom-spennende problem, som er blitt mer aktuelt også for Norges vedkommende. Ved å tiltre konvensjonen vil Norge forplikte seg til konkrete tiltak for å motvirke ulovlig handel med kulturarv, og i tillegg vil tiltredelse ha en positiv signaleffekt. Flere av flere av de lovtekniske forholdene som ved tidligere anledninger er blitt anført som argumenter mot tiltredelse, er likevel er blitt gjennomført som følge av annet internasjonalt samarbeid. Det er derfor i dag flere momenter som taler for norsk tiltredelse, og færre som taler mot. ICOM vil ut fra dette anbefale at Norge nå tiltrer konvensjonen.

Blått skjold

Den Internasjonale Blått Skjold-komiteen ble dannet i 1996 av ICOM samt ICA, ICOMOS og IFLA, og har som oppgave å samle og spre informasjon og samordne innsats ved krisesituasjoner for kulturarv, slik som væpnet konflikt eller naturkatastrofe.

I august møttes deltakerorganisasjonene og UNESCO i et initiativ for å få et mer systematisk arbeid med dette saksfeltet. En komite har siden hatt regelmessige møter, der også andre relevante personer har deltatt. Leif Pareli har representert ICOM i komiteen. Problemfeltet er stort, og strekker seg fra norske beredskapsplaner, eller manglende sådanne, til behovene for hjelpeinnsats ved konflikter eller katastrofer andre steder i verden. Det er blitt klart at det for mange situasjoner mangler beredskapsplaner, eller eksisterende planer utelater kulturarv-feltet.  Komiteen har derfor formulert som sin målsetning å ta initiativ til å få utarbeidet en samordnet norsk innsatsplan for vern av kulturarv under konflikt eller katastrofe. Det tas sikte på å arrangere et seminar i mai 2001 med deltakelse av offentlige instanser og frivillige organisasjoner som er viktige aktører ved akuttinnsats under krig eller katastrofer.

ICOMs etiske regler

Norsk ICOM har innledet et samarbeid med NMU som tar sikte på å trykke opp ICOMs etiske regler. Reglene er under revisjon og vil bli trykket opp så snart de er vedtatt på generalkonferansen i Barcelona i juli 2001.  ICOM er interessert i at den norske utgaven skal kunne fungere som en mal for hvordan de enkelte nasjonale utgavene kan presenteres.

Museumsnytt

Det er nå tilsatt en ny redaktør i Museumsnytt og det arbeides med å få innarbeidet gode rutiner for presentasjon av ICOM-stoff. Det er et problem at mange av reiserapportene er for referatpregete og derfor ikke egner seg som fagartikler i Museumsnytt. Siste år har Museumsnytt hatt ICOM-relaterte artikler om  internasjonalt arbeid, ulovlig handel, Blått Skjold, UNESCO-konvensjonen, ICOMs internasjonale komiteer og om å være ICOM nettaktivist.

Vedlikeholde og øke medlemstallet

Antall medlemmer ved utgangen av 2000 er 424, året før 407.  Norsk ICOM har fått 42 nye medlemmer, mens 11 er utmeldt eller avgått ved døden. 14 medlemmer er strøket pga manglende kontingentinnbetaling.

Arbeide for at så mange som mulig blir medlem av en komite

Alle nye medlemmer blir nå aktivt forespurt om hvilken komite de ønsker å være med i.  De fleste nye medlemmer har derfor komitetilhørighet.

Internasjonalt komitearbeid

Det var planlagt et seminar for styremedlemmer i de internasjonale komiteene høsten 2000. Dette måtte av praktiske årsaker utsettes til mai 2001.

Såvidt vi har kunnet bringe på det rene er det nå 14 norske styremedlemmer i de internasjonale komiteene: 

Følgende medlemmer i Norsk ICOM har slike styreverv  pr. 31.12. 2000:  

Erling Dahl

Andreas Dreyer (president)

Jon Aage Gjestrum

Paal Mork

Toril Mugaas

Saphinaz-Amal Naguib

Per Bjørn Rekdal (president)

Torill Thømt

Anniken Thue (visepres.)

Widar Halen

Corinna Weinheimer (sekr.)

Knut Wik

Anne Ågotnes

Eva Mæhre Lauritzen

ICLM

IATM

ICOFOM

MPR

ICAMT

CIPEG

ICME

ICR

ICAA

ICAA

CIMCIM

ICOM EUR.

MPR

CECA

- Literary Museums

- Transport and Communication

- Museology

- Marketing and Public Relations

- Architecture & Museum Techniques

- Egyptology

- Ethnography

- Regional Museums

- Applied Art

- Applied Art

- Musical Instruments

 

- Marketing and Public Relations

- Education and Cultural Action

 

Vedlikeholde og øke antallet institusjonsmedlemmer

Norsk ICOM har fått tre nye institusjonsmedlemmer i 2000. Antall institusjonsmedlemmer er nå 45.

Bidra til bred norsk deltakelse på internasjonale møter

Alle ICOM medlemmer som søkte om reisetilskudd for å delta på internasjonale møter i 2000 fikk tildelt en reisestøtte på kr. 2 500 – 5000. Summen var bl.a. avhengig av om man skulle holde foredrag og innehar styreverv. Det ble i alt bevilget reisestøtte for kr. 59 727  til i alt 16 personer. Det opprinnelig utdelte beløp var noe høyere, men to deltakere benyttet ikke de tildelte midler.

Norske representanter i Advisory Committee har i 2000 mottatt kr. 21 260 i støtte for å delta i Advisory Committee møter. I tillegg til leder representerte Per Bjørn Rekdal, ICME og Paal Mork, MPR på møtet i juni. På det ekstraordinære møtet i Advisory Committee i desember møtte Knut Wik og Per Bjørn Rekdal.

Følgende har mottatt reisestøtte i 2000:

 

Per Rekdal                             

Paal Mork                                         

Ingunn Stuvøy                                     

Anna Javer                          

Aagot Noss                                        

Kristin M. Gaukstad                               

Tone C. Simensen

Torill Thømt

Corinna Weinheimer

Eva Mæhre Lauritzen

Anniken Thue

Widar Halén

Peter Andreas Kjeldsberg

Kirsten Katrine Bertheau Nøkleby

ICME, mai, København

MPR, september, Chiba, Japan

ICLM, juni, Bergen

COSTUME, oktober, Lisboa

COSTUME, oktober, Lisboa

ICME, mai, København

ICME, mai, København

ICR, oktober, Nairobi

CIMCIM, september, Leipzig

CECA, oktober, Christchurch

ICDAD/ICAA, oktober, New York

ICDAD/ICAA, oktober, New York

CIMCIM, september, Leipzig

COSTUME, oktober, Lisboa

 

Presentere en faglig post på årsmøtet i 2001

På årsmøtet i Norges museumsforbund og Norsk ICOM  vil det som tradisjonen har vært de senere år bli en internasjonal fordragsholder. Denne gang er det Geoffrey Lewis som er tidligere president i ICOM og leder for det engelske museumsforbundet. Geoffrey Lewis har ledet arbeidet med å revidere ICOM’s Professional Code of Ethics.

NORSK MUSEUMSUTVIKLING

Samarbeidet med Norsk Museumsutvikling har også vært godt i 2000. Vårt statstilskudd tildeles via NMU. 

FELLESSEKRATARIATET

Sekretariatsfunksjonen i samarbeid med Norges Museumsforbund er en ordning som har fungert utmerket. Staben i Ullevålsveien 11 har gjort en flott innsats. Norsk ICOM’s forhold til og samarbeide med NMF og Fellessekretariatet fremheves internasjonalt jevnlig som en god modell for musealt samarbeid og sameksistens.

UNESCO, DEN NORSKE NASJONALKOMITEEN

Som tidligere år har Norsk ICOM mottatt verdifull økonomisk støtte til sin virksomhet fra Den norske nasjonalkomiteen for UNESCO.  Norsk ICOM samarbeider med Den norske nasjonalkomiteen for UNESCO om Blått skjold og beskyttelse av kulturminner i konfliktsituasjoner.

MEDLEMSKONTINGENT

Årsmøtet ga styret fullmakt til å fastsette kontingenten for 2001 etter at ICOM sentralt hadde fastsatt sin kontingent. Styret vedtok de nye kontingentsatsene på sitt styremøte 29.11.00.

(Satsene for 2000 står i parentes)

 

 

 

 

Personlig medlem:

Senior:

Institusjoner A, 1-5 ansatte:

Institusjoner B, 6-20 ansatte:

Institusjoner C, mer enn 20 ansatte:

kr 430

kr 230

kr 2 350

kr 3 450

kr 4 650

(420)

(220)

(2250)

(3350)

(4550)

 

 

Årsrapport 2001 er behandlet på styremøte i Norsk ICOM 15.3.2001

 

Forslag budsjett Norsk ICOM 2000/2001

 

 

 

 

 

Bud. 2001

 

Bud. 2000

 

Regnskap 2000

 

 

7010

7020

7070

 

 

7100

Statstilskudd

UNESCO tilskudd

Medlemskontingent

Andre tilskudd

Andre refusjoner

Renteinntekter

216.000

40.000

315.000

 

 

1.000

142.000

32.000

295.000

 

 

1.000

172.000

32.000

312.920

 

 

2.614,96


572.000 470.000 519.534,96

Fra 2000:

I alt:

11.557

583.557


 

 

 

 

Bud. 2001

 

Bud. 2000

 

Regnskap 2000

 

 

1150

1171

1201

1301

1401

1601

1701

2010

3011

3014

3020

4010

4030

4040

6050

6070

6080

6081

6100

6110

Administrasjonsutg.

Honorar revisor

Styremøter/reise

Andre møter

Egne møter

ICOM Nord

Faste intl. reiser

Kontorhold

Trykking

Andre trykksaker

Kontorrekvisita

Telefon

Porto

Frakt

Gaver

Kontingent

Andre tilskudd

Faglige reiser

Diverse

Omkostninger

45.000

3.000

50.000

12.000

10.000

10.000

20.000

5.000

 

 

7.000

15.000

 

 

1.000

280.000

 

124.557

 

1.000

40.000

3.000

30.000

10.000

8.000

10.000

10.000

5.000

 

 

7.000

15.000

 

 

1.000

270.000

 

55.000

 

1.000

39.937,00

 

51.947,26

7.457,65

 

17.810,00

21.260,00

 

 

 

12.663,25

21.252,90

 

 

298,00

274.631,92

 

59.727,00

 

993,00


583.557

470.000

507.977,98


Balanse

11.556,98

 

Budsjett satt opp samlet:

2001 2000 2000 regn.

Admin./kontor/etc.

Styremøter etc.

Faglige/int. møter

Kontingent

Gaver

Div. omk.

80.000

77.000

144.557

280.000

1.000

1.000

75.000

68.000

55.000

270.000

1.000

1.000

73.853,15

80.664,91

77.537,00

274.631,92

298,00

993,00


583.557 470.000 507.977,98

 

 

Tilbake til årsmeldinger og årsmøter