reiserapport

 

 

 

Else Johansen Kleppe, Bergen Museum, De kulturhistoriske samlinger, Universitetet i Bergen &

Heid Gjøstein Resi, Universitetets kulturhistoriske museer, Universitetet i Oslo

 

 

ICMAH International Committee for Museums and Collections of

Archaeology and History

Konferanse i Budapest 24. – 29. september 2002

Rapport fra deltakerne fra Norge

 

 

Konferansen fant sted på Ungarns nasjonalmuseum og tidspunktet var to måneder før den offisielle feiring av museets 200 års dag. Et sentralt utstillingsprosjekt – nemlig nye arkeologiske utstillinger – var ikke ferdig på konferansetidspunktet. Dette var beklagelig, da mange av oss hadde sett fram til å få et bedre innblikk i Ungarns rike arkeologiske funn. Vi så imidlertid mange andre utstillinger. Blant de arkeologiske vil vi berømme den vi så på Szent István Király Museum i Székesfehérvár. Det var denne utstilling som ga museet European Museum of the Year Award i 1993. Det nyåpnede lapidarium på Ungarns nasjonalmuseum ble presentert i en forelesning på konferansen og ved en omvisning av ansvarshavende konservator. Dette var interessant historie-presentasjon av kildene for de romerske provinsenes historie i Ungarn. Klare målgrupper for utstillingen var definert, og det ble tilbudt undervisningsopplegg for barn fra 6 -10 år og 10 – 14 år, og for eldre og for handikappete. Donatorer er alltid nevnt i utstillingstekstene, da man anser det som viktig for museet. Er man godt nok utstyrt på sin datamaskin anbefales en titt på http://origo.hnm.hu/english/lapi.html. Her kan både en video og 3D modeller oppleves. På ekskursjonene besøkte vi to romerske lokaliteter: Gorsium - Herculia og Baláca. Bevertning var strålende overalt hvor vi var, men størst inntrykk gjorde det romerske bord, pyntet med vinranker festet til en hvit lerretsduk og med krydderurter som bordbukett, som møtte oss i  Baláca. Kulturminnet i Visegrád ved Donaus bredd – Limes – ga et godt blikk inn i Ungarns historie. Her har vært romersk grensefestning i de første årh. e. Kr. I middelalderen var her kongesete og kloster. Visegrád er et interessant eksempel på forhold mellom restaurering, gjenoppbygging og in situ bevaring av historiske bygningsrester. Her er flere permanente utstillinger noen er laget i samarbeid med nasjonalmuseet, andre av lokalhistorikere. Utstillingene spenner fra vitenskapelig dokumentasjon til ”historisk teater” (fig. 1). Så for oss som arkeologer var det rike opplevelser.

 

Det var satt opp to tema for konferansen:

  • Up-to-date museums in historic buildings (12 innlegg, inklusive våre).

  • Restoration, conservation and display of stone monuments from the Roman and Medieval ages (tre innlegg).

 

Programmet var stramt og det ble snarere tilleggsinformasjon enn egentlige diskusjoner etter innleggene. Hovedfokus for konferansen og ekskursjonene var på historiske bygninger. Det store restaureringsarbeid av historiske bygninger, som er utført i Budapest og omegn i senere år ble gitt bred dekning både i innleggene og på ekskursjonene under og etter konferansen. Liknende arbeid ble også presentert fra Nederland, Tyskland, Lettland, Slovenia og Albania. Resis innlegg berørte også denne problematikk.

 

Våre innlegg:

Else Johansen Kleppe: The University Museum of Bergen, Norway. A presentation of collections and examples of activities.

 

Heid Gjøstein Resi: The image of the Vikings in the exhibitions of Oldsaksamlingen (1904) and the Viking Ship Museum, Oslo, Norway.

 

Innleggene fra konferansen vil i første omgang bli publisert på ICMAHs hjemmeside. Der vil de nok være tilgjengelige før utgangen av 2002.

 

 

Bergen ultimo november 2002

 

Fig. 1 Tablået viser et kongelig måltid i middelalderen. Citadellet i Visegrád.

 

 

Tilbake til reiserapporter 2002