reiserapport

 

 

 

Paal Mork, Norsk Folkemuseum

 

 

Opplevelser gir suksess

Rapport fra ICOM-MPRs årlige konferanse

3. – 8. november i Mexico City

 

 

- Opplevelsen er det mest sentrale elementet ved et museumsbesøk. Først når publikum får en positiv opplevelse, er de villige til å komme igjen, bli medlemmer, støttespillere og kanskje de til slutt testamenterer huset sitt til museet. Ph.D Neil Kotler øste av sin kunnskap til museumsmarkedsførere fra hele verden på ICOM-MPRs konferanse i Mexico i begynnelsen av november.

 

Neil Kotler har arbeidet 15 år ved Smithsonian Institution i Washington med utvikling av publikumsprogrammer og kontakt med eksterne rådgivere. Han har skrevet en rekke artikler og holdt foredrag om museumsmarkedsføring, spesielt i tilknytning til AAM (The American Association of Museums). Best kjent internasjonalt er han for boken ”Museum strategy and Marketing” som har blitt grunnleggende for mange som arbeider med markedsføring av museer. Neil Kotler har skrevet denne sammen med sin bror Philip Kotler, godt kjent for de fleste som har studert markedsføring.  Det var derfor med stor glede ICOM-MPR kunne presentere en så anerkjent foredragsholder på årets konferanse i Mexico.

 

- Markedsorienterte museumsledere hevder at hvis bare et museum kan gi gode nok opplevelser og vekke sterke nok følelser hos publikum, er det sikret et høyt besøkstall, doserer Neil Kotler fra talerstolen. Mexikanske museumsfolk er vant til at utstillinger bestemmes av konservatorenes personlige meninger eller politiske hensyn og kjente seg lite igjen i en slik tankegang. Tradisjonelt har museene i Mexico vært sikret finansiering fra det offentlige og hensynet til de besøkende har vært lite utslagsgivende for valg av utstillingsprofil.

 

- Hva er det så som skal til for at publikum skal få den unike opplevelsen ved et museumsbesøk? spør Kotler. Forsamlingen tier, for alle vet at svaret ligger et sted dypt nede i den store bunken av overheads. – Spesielt er det seks kriterier som kan gi den unike museumsopplevelsen, fortsetter Kotler og legger på en ny overhead.  Et museumsbesøk kan være sosialiserende, gi adspredelse, det må være lærerikt, vekke følelser, feire en begivenhet eller være enestående. Jo flere av disse kriteriene som er oppfylt, jo større er potensialet for at museet slår igjennom og oppnår et stort og lojalt publikum.

 

Kotler legger stor vekt på den sosiale siden ved et museumsbesøk. Museumsopplevelsen er slett ikke knyttet til opplevelsen av gjenstandene og utstillingene alene. For mange er dette av underordnet betydning. Det viktige er familien eller vennene man er sammen med. Hensikten med museumsbesøket er at barna skal oppleve noe, at man har et sted å treffe venner, eller at man ønsker seg et sted hvor man kan reflektere på egen hånd. 

 

Derfor stilles det store krav til museet som en rekreasjonssfære. Når amerikanere skal velge hvor de vil tilbringe fritiden, konkurrer museene med TV, shopping, sportsaktiviteter, restaurantbesøk, fornøyelsesparker og mye mer. Mange av disse aktivitetene er svært godt tilrettelagte for opplevelser. Et museum som ikke har et godt nok servicetilbud vil tape i konkurransen om publikums fritid og dermed miste besøkende.

 

- Du er fattig, de er rike, men du er dømt til å konkurrere med dem, sier Neil Kotler og sikter til de store multinasjonale underholdningsselskapene som Disney, Sony, Hollywoods filmselskaper og andre. Alle konkurrerer om en bit av folks begrensede fritid, og museene har forsvinnende små ressurser i denne situasjonen. Da er det viktig å utnytte de fortrinn museene er relativt alene om. Muligheten til å lære noe er et slikt fortrinn. Når opplevelsen kombineres med å lære noe nytt, blir den betydelig mer attraktiv. Derfor er det viktig at museene forblir museer og kunnskapsformidlere, og ikke hengir seg til lettvint og underholdningsbasert virksomhet.

 

Museene kan underbygge sine fortellinger med autentiske gjenstander og kunstverker. Denne nærheten til den virkelige historien kan gi unike følelsesmessige opplevelser. Kotler forteller om en opplevelse da han som barn ble tatt med ned i gruvegangene i Chicago’s Museum of Science ans Industry. Det hele virket mørkt, klamt og farlig. De sterke følelsene gjorde dette til en opplevelse han vil huske resten av livet.

 

Feiringer av begivenheter, bragder og historiske hendelser egner seg også godt som museale opplevelser. The Smithsonian National Air and Space Museum er en hyllest over menneskets ønske til å studere og kontrollere naturen, spesielt universet. Museer kan også feire jubileer og spesielle begivenheter som en del av sin publikumsvirksomhet.

 

Opplevelsen av noe helt enestående kan gi varige minner fra et museumsbesøk. Kotler nevner spesielt en utstilling i The National Gallery of Art som viste 20 malerier av Vermeer. Men også andre museer har enestående ikoner som gjør at publikum strømmer til museene. Mona Lisa i Louvre er kanskje det beste eksempelet. Ved å fokusere på det enestående vil museet få mer oppmerksomhet.

 

Etter denne gjennomgangen konkluderte Neil Kotler med at gode opplevelser kan bidra til et museums suksess. Men en forutsetning er at alle ledd i publikumstilbudet er med på å skape den gode opplevelsen. Museet må gi førsteklasses service, tilby et variert program, inspirerende opplevelser og interessante utstillinger, samt skape en sosial atmosfære og tilhørighet, så de besøkende kommer tilbake. Sist men ikke minst må museene forbli museer. Bare ved å legge vekt på sin egenart vil de nå frem i konkurransen om folks fritid.

 

Årets ICOM-MPR konferanse ble holdt ved forskjellige museer i Mexico Citys historiske sentrum. Dette ga deltagerne mulighet til å oppleve mange av Mexicos kulturskatter, men det ga også et innblikk i Mexicos turbulente historie. Noen foredrag ble holdt i Museo del Palacio de Bellas Artes. Sett fra utsiden er dette et historistisk palass fra forrige århundreskifte, mens innsiden er et studium i art-deco. Dette skyldes at byggeprosessen ble overrasket av den mexikanske revolusjonen, samtidig som bygningen begynte å synke ned i grunnen. Byggingen ble først tatt opp igjen på 1930-tallet. Konferansedeltagerne hadde også gleden av å være de eneste besøkende på Museo Nacional del Arte. Som en politisk markering mot regjeringen hadde demonstrerende bønder tatt med hele storfamilien inn til byen og bodde i telt på den store åpne plassen foran museet. De hadde hengt opp paroler over hele museumsfasaden og dette svært godt besøkte museet måtte til slutt stenge av frykt for større opptøyer.

 

Temaene for konferansen var markedsføring mot et globalt publikum, kulturturisme og medlemsvirksomhet. Konferansen ble arrangert av ICOM MPR i tett samarbeid med en lokal organisasjonskomite bestående av medlemmer fra ICOM Mexico, ICOM-MPR Mexico og WFFM-Mexico (Word Federation of Friends of Museum). ICOM-Mexcio hadde det organisatoriske ansvaret. Lokaliseringen var fordelt på Museo Franz Mayer, Museo Nacional de Arte, Museo del Palacio de Bellas Artes og Antiguo Colegio de San Ildefonso. I tillegg var det ekskursjoner til Museo Nacional de Antropologia, Museo de Arte Rufino Tamayo og Teotihuacan. I alt var det 75 delegater, mange av dem fra Mexico.

 

 

Tilbake til reiserapporter 2002