reiserapport |
Toril Mugaas, Universitetets kulturhistoriske museer
Årsmøte ICAMT 28. oktober - 05. november 2002
Et gjensyn med Mexico City og Museo Nacional de Antropologia i
særdeleshet
Min opplevelse av Mexico City under ICAMTs årsmøte 2002, er annerledes og litt sørgeligere enn jeg opplevde byen for 22 år siden (ICOM1980).
Ødeleggelsene etter jordskjelvet i 1985 er fortsatt merkbare, trafikken overveldende og kriminaliteten urovekkende. Centro Historico, fra Zoccalo til Alameda-parken, preges av tallrike arbeidsprosjekter. Gatene er sølestier, mange butikker lukket og parken tilholdsted for husløse. På plassen utenfor Museo National de Arte har jordløse bønder slått leir. De demonstrerer, griller, leker og står ’korsfestet’. Hele familier bor på ubestemt tid under presenninger, mens kunstmuseet holder stengt. Mexicanere jeg traff svarte ’ullent’ på direkte spørsmål om demon-strasjonene. De var opptatt av av å vise til seg selv (og befolkningen for øvrig) som del av en blandingskultur, mexicanidad, nærmere knyttet til sine meksikanske aner enn til sine europeiske. Indianskinspirerte drakter brukes som arbeidsantrekk i restauranter, men er borte fra gatebildet. De indianske gateselgerne er der fortsatt, bare gråere – og de ser neppe på seg selv som del av denne felles kulturen. Utenfor Antropologisk museum vaier et gigantisk mexikansk flagg. Vi inviteres inn i kulturens høyborg under mottoet: ”Mexicanere tenk på fortiden og storheten”.
Museo Nacional de Antropologia, inspirert av Aztekernes arktektur
(v/ arkitekt Pedro Ramirez Vasquez), åpnet 17.september 1964.
Byggeperioden, utstillingene inkludert, hadde bare tatt imponerende18
mnd. Museet dekker 79 700 m2,
hvorav 44 000 m2 er under tak,
med 26 utstillingssaler orientert rundt en rektangulær plass, med utgang
og gjennomgang til andre uterom. Denne borggården har to elementer,
fontenen, en søyle som bærer et ’tak’ som gir skygge, lyd og et fuktig
brus, og en dam med papyrus, karper og vannliljer. Bruk av åpent og
lukket rom er eksemplarisk. Det store lukkede rommet, plassen som
stenger verden ute, er bygget for å imponere. Og det gjør det. I dag
reiser høyhus seg som en skog rundt museet, noe som gjør noe med
formatene. Det virker ikke lenger like stort, men stadig like
imponerende.
Museet presiserer selv at det ikke er et kunstmuseum, men et historisk museum hvor den vitenskapelige verdien av samlingene ligger i å presentere en sivilisasjon i en klar og logisk sammenheng. Gjenstander fra fortiden forklares med veggmalerier, topografiske kart, modeller, replika og tekst. Det faktum at mange gjenstander er mesterverk, er å betrakte som en bonus. Ikke desto mindre rommer museet en samling som, i tillegg til de kulturhistoriske verdier, er makeløse kunstverk. Arkeologiske utstillinger dekker museets 1. etg. med Aztekerkulturen, ’Mexica’ som spektakulært (og fantastisk) midtpunkt. Den majestetiske Mexica-salen går over to etasjer og er bygget for å gi en høvelig bakgrunn for monumentale gjenstander. Siden følger sal etter sal dedikert til særskilte kultur, Toltek, Teotihuacan, Maya, Zapotecas, Mixtecas, Purepehas, Olmec, o.a. Gjennom utstillingene vil museet vise hvordan forskjellige kulturer er knyttet sammen. Grunnleggende likheter er viktigere enn regionale variasjoner. Til sammen danner de en sivilisasjon. Fontenen i borggården er en moderne skulptur som viser to raser som smelter sammen, den innfødte og den spanske, for å danne en ny nasjon. Vi er alle Mexicanere!
Det er et stort museum. Det er flott. Jeg gleder meg over variasjon i rom, bruken av dimensjoner som høy/lav, inne/ute og lyse/mørke, nærhet til parken, uterom hvor utstillingen fortsetter med templer og skulpturer. Det er slike pauser som gjør det behagelig lett å besøke museer. Noen steder er gjenstandene stilt ut i all sin prakt (som for eksempel urnen fra Monte Alban), og det er en lise å kunne se og undre seg eller bare la ting få være vakre. I de siste årene er det bevilget millionbeløp til fornyelse av utstillingene. Ombyggingene og moderniseringen foregår fortsatt for fullt. Det var inn i denne prosessen av nye og halvferdige utstillinger ICAMT ble invitert. Designansvarlig arkitekt og kurator sto for omvisninger og innsyn. Museets primære målsetting gjennomsyrer utstillingene. Ved å fokusere på kultursammenhenger forsøker man å gi utstilingene et enhetlig preg som omfatter alle aspekter, liv, kampen for tilværelsen, kampen mellom kultur og natur osv. Alt, forhistorie, fysisk antropologi, etnologi og språkutvikling, ses i dette perspektivet.
Selv har jeg to motforestillinger mot hvordan museet presenterer dette. Den første er bruken av fortiden: fordums storhet, kulturer og folk som ble presset i kne, ble brukt for alt det var verd. Selve fortolkningsrammen skygget for refleksjon og forståelse. Den andre er av mer opplevelsesmessig art. For å ta den siste først. Museet legger vekt på å formidle et historisk perspektiv, men det er og blir enkeltgjenstander som bærer de arkeologiske utstillingene. Det er det genuine, det som bare finnes her. Utstillingshallene er de siste årene tilført store mengder nye gjenstander og montre. Det er utrolig hva de har å vise av funn, det vil ingen ende ta. Det var rett og slett i ferd med å bli for fullt. Det fører til at rom for kontemplasjon og estetisk opplevelse blir fortrengt til fordel for replika, avfotograferte murials og gigantiske vegger (som et hjørne av quetzacoatl tempel i 1:1) støpt i polyester. Resultatet er en fornemmelse av usikkerhet på hva som er hva. Men samtidig som de arkeologiske utstillingene er i ferd med å gro igjen, er de antropologiske utstillingene gitt nytt liv.
En (rulle-) trapp opp forandres utstillingene (og vitenskapen) fra å representere en glorifisert fortid til å vise de innfødtes nåværende liv, enten som assimilert i storsamfunnet eller i form av tilbaketrukne livsformer på egne områder. Ved mitt besøk i 1980 (med Alta, samer og museum i klar erindring) opplevde jeg at disse utstilingene, tenkt som en hyllest til indianerkulturene, som en klar kontrast til de arkeologiske samlingene. Presentasjonen av de gjenlevende kulturene i museets annen etasje var så usigelig triste og usanne. Folk var skildret som objekter i regionale (estetiske) drakter, supplert med eksempler på leirgods og dagligdagse bruksgjenstander i tillegg til rekonstruerte hus og hytter. De levende kulturene var langt fra like imponerende som den arkeologiske kulturarven.
De nye etnografiske utstillingene er derimot blitt langt mer interessante og levende. Forhåpentlig vil også flere finne det bryet verd å se utstillingene i 2. etg. De er viet forskjellige tradisjoner og handlemåter hos folkegrupper med indiansk opprinnelse. Dette formidles gjennom etnografika, figurer, tablåer, foto, video og tekst. Utstillingene er preget av stor vilje til å vise hvordan levende kulturer, arvinger etter tidligere sivilisasjoner, møter en verden i kontinuerlig kulturell forandring. Men også i dag er utstillingene primært betraktende og ’nøytrale’. De åpner ikke for innsikt i aktuelle problemer. Vi blir forklart at utstillingene er designet for å være generelle. Det medfører at konfrontasjoner i dagens virkelighet er fraværende, for eksempel er sterke politiske og sosiale aktører som zapatistene ikke nevnt, heller ikke de jordløse bøndene i telt i Centro Historico. Utstillingene er politisk korrekte i den forstand at museet bekrefter i sin presentasjon av samtiden den offisielle fortolkningen av mexicanidad. Kontrastene mellom innenfor og utenfor er slående.
Hovedinntrykket er likevel at Museo Nacional de Antropologia er et
imponerende museum med unike gjenstander og et mangfold av opplevelser.
Og selv om jeg har en idé om at en utstilling ideelt sett ikke skal vare
lenger enn en kinoforestilling, dvs. 1½ – 2 timer, er Arkeologisk museum
i Mexico City et unntak. Dette et heldagsprosjekt. Og det er det er
verd.
|