REISERAPPORT

 

 

 

Josephine C.I. Østern, Norsk Folkemuseum

 

 

INNSATSVILJE OG STOLTHET

 

 

I september holdt ICOM-MPR sin årlige konferanse i Ljubljana, Slovenia, hvor deler av konferansen ble holdt sammen med CIMUSET og ICTOP. 

 

Republikken Slovenia er et lite land på kun 20 000 km², klemt inn mellom Østerrike, Kroatia, Ungarn og Italia. Det tidligere medlem av Jugoslavia har en relativt liten og homogen befolkningsmasse på ca. 2 millioner, hvorav 83% er slovenere, samtidig som flere byer har blandet bakgrunn med for eksempel italiensk og slovensk som sidestilte offisielle språk. Dette gjelder blant annet havnebyen Piran som ligger på en halvøy ved Adriaterhavet, en del av Slovenias 46.6 km kystlinje beliggende mellom Kroatia og Italia. Fra kysten hadde man utsikt til Trieste og rett over grensen i Kroatia sto et enormt Casino og blinket med lysende løfter om kjappe penger. Et land, med andre ord, plassert midt i hjertet av Europa.

 

Slovenia var den første av de daværende regionene til å forlate Jugoslavia i 1991 og oppnådde sin selvstendighet etter kun 10 dagers kamper. Dette var meget heldig for det lille landet som unngikk den langvarige krigen de andre regionene måtte gjennomlide. Flere slovenere har forklart sitt ønske om å tre ut av Jugoslavia med sin allerede relativt gode økonomi, sin sterke nasjonale identitet samt tett kontakt med de andre europeiske landene. De har alltid følt seg nært tilknyttet landene utenfor det tidligere Jugoslavia.

 

Fra 2004 vil Slovenia være et av EUs nye medlemsland, noe de selv uttrykte som særdeles passende for sitt interkontinentale land, både historisk, geografisk og økonomisk. Så mange som 90% av slovenerne stemte for medlemskap i EU.

 

 

Offisielle festtaler

Den første kvelden ble vi invitert til en offisiell velkomstmottakelse av den slovenske kulturminister, Mrs. Andreja Rihter, som i sin tale viste engasjement for museer både nasjonalt og internasjonalt samt internasjonalt samkvem innen kultur.  Ministeren representerte et Kulturdepartement som hadde bidratt med ca. 1,8 millioner norske kroner for å avholde ICOMs konferanser nettopp i Slovenia.

 

Etter dette var vi smått yre av å bli gjort stas på, men fortsatt med begge bena plantet på jorden. Det var jo tross alt en kulturminister, og da er man vel nærmest programforpliktet til å mene at museer er viktige?

 

Neste dag deltok kulturministeren igjen med en engasjert tale til åpningen av selve konferansen. Og etter en lang dag med fullpakket program, som for øvrig var et gjennomgående tema for konferansen, var det tid for mottakelse ved Ljubljanas viseordfører, som også holdt en engasjert tale om kulturens betydning generelt og museers betydning spesielt i et ”ungt” land med lang historie.

 

Det samme gjentok seg da vi besøkte den fantastiske byen Ptuj med sitt regionale museum som er en hovedattraksjon i regionen Drava. Her ble vi ikke bare møtt av museets direktør, men også av byens ordfører som la vekt på hvor viktig museet var for byens økonomi og identitet. Ptuj er en viktig reiselivsdestinasjon i Slovenia.

 

Men festtaler om gode intensjoner er jo ikke det samme som investering?

 

Satsning på museumssektoren

I løpet av konferansens varighet fikk vi besøkt en mengde museer i Slovenia, og et gjennomgående inntrykk fra disse besøkene var nettopp denne utrolige innsatsviljen det slovenske samfunn viser i forhold til kultur og museer. Dette viste seg konkret i store utbyggingsprosjekter ved blant annet det nasjonale etnografisk museet og bymuseet i Ljubljana. Standarden på museumsbygninger og publikumsfasiliteter som toaletter, kafeer og inngangspartier var gjennomgående meget høy, noe som gjaldt både museene i hovedstaden samt i de regionene vi besøkte.

 

Tenkningen rundt publikumstilpasning var merkbart gjennomført men dessverre ikke alltid for utlendinger. Alt av utstillingenes tekniske utførelse med lys, lyd og skilter og ”scenografiske” effekter viste at her hadde det vært sterk økonomisk innsatsvilje. Løsningene var så til de grader ”designet” og gjennomførte at det var en fryd å vandre rundt. Selv fant jeg mange av utstillingenes innhold spennende, men det var ikke først og fremst dette som slo meg.

 

For eksempel hadde de ved Museet for Samtidshistorie i Celje (nominert European Museum of the Year 2002) bygget opp en hel innendørs ”gate” med håndverkere, marked og en bolig fra middelklassen. Alt hentet fra 1900-tallets Celje. Som de selv uttrykte det i museets informasjonsbrosjyre: ”På denne måten blir gjenstandene ført tilbake til sine naturlige omgivelser, dog innenfor en museal sammenheng, hvor de nok en gang tar opp sin opprinnelige funksjon og betydning.” Gaten var stemningsfull med sine flotte eksteriører og interiører. Ikke minst bidro det til opplevelsen at lyd fra virksomheten automatisk møtte deg når du gikk inn i butikkene. Lyd av klipping hos frisøren og sying hos skredderen, samt lyd av hester og mennesker i bevegelse ved markedet ga i hvert fall meg økt utbytte av utstillingen.

 

Deres markedsførings – og informasjonsmateriell bar preg av den samme økonomiske investeringsviljen og profesjonaliteten. Flotte fargebrosjyrer i kostbar utførelse og kvalitet var regelen heller enn unntaket.

 

Som innbygger fra oljenasjonen Norge ble jeg nesten litt beskjemmet der jeg sammenlignet med ødelagte gamle skilt, ad-hoc løsninger, manglende vedlikehold og annet man finner ved flere norske museer. Og siden har jeg undret meg ganske mye over dette. For det er vel ikke tvil om at Norge med sine oljeinntekter er et materielt sett rikere land enn Slovenia. Så hvorfor oppfattet jeg innsatsen som så mye større enn vår hjemlige?

 

Det kan være mange årsaker. En mulighet er at det tidligere kanskje har vært investert så lite i museer i Slovenia at alt må bygges opp på nytt etter 1991, noe som kan synes naturlig for de regions-/nasjonsorienterte museene. Men engasjementet og mengden av prosjekter i ulike stadier av utvikling antyder for meg en varig vilje til investering. Kanskje handler dette om nasjonal identitet for en ”ny” republikk, at det er derfor stoltheten er så markert og innsatsviljen så stor. De satser på og er stolte av sin historie og kultur, samtidig som de har valgt å delta aktivt i det større europeiske fellesskapet. Og den norske innsatsviljen er kanskje like stor – jeg har jo aldri vært utenlandsk museumsgjest i Norge. Uansett imponerte Slovenia med sin satsning på kultur og museer.

 

For interesserte kan nettsiden til museet i Celje besøkes på:

http://www.muzej-nz-ce.si/ENG_index.html

 

Tilbake til reiserapporter 2003