REISERAPPORT

 

 

 

Tom G. Svensson, Universitetets kulturhistoriske museer

 

 

ICME  Konferens i Sibiu, Rumänien Sept. 2003

 

 

Huvudtema för denna museikonferens var "Cultural traditions in danger of disappearing in comtemporary society. A challenge for museums".

 

Utan tvekan är ovannämnda tema centralt i museivärlden f.n. Och om någon är de kulturhistoriska museerna väl skickade att möta denna utmaning. Man har ett klart ansvar och med relevant kompetens har man de bästa förutsättningar att utforma såväl som genomföra strategier och handlingsprogram för att bidra i en högst angelägen räddningsaktion.

 

Vad är det så som skall räddas, säkras för framtiden på obestämd tid? Och hur definierar vi det som rubriseras som kulturella traditioner? Vid sidan av diverse materiella manifestationer, vad som populärt kallas "materiell kultur", är det i första hand tal om kunskap förankrad i tradition vi önskar säkra. Objekt och kunskap hänger samman, som forskare vid muséer samlar vi inte enbart på artefakter, men i minst lika hög grad på kunskap i vid förståelse knuten till dessa artefakter. Denna kunskap bygger dels på ren observation, men framför allt på samtal, spontana såväl som mer eller mindre  strukturerade, en muntlig traditionskunskap, som primärt inhämtas från äldre personer, de som är i besittning av det mest rikhaltiga kunskapsflödet. Av det skäl att det rör sig om äldre informanter är detta samlande något som hastar, denna kunskap som finns som något självklart och föga märkvärdigt i folks huvuden försvinner med samma folk när de avlider. Då går samtidigt mycket av den kunskap vi önskar tillföra objekter och insikten om våra samlingar generellt förlorade, den blir i varje fall klart reducerad.

 

Mitt eget inlägg med titeln: "Knowledge and Artifacts - People and Objects, On Cultural Traditions and Researched Based Collecting" tog upp detta generella tema med empirisk underbyggning från tre sub-arktiska urfolk: Samerna i Norden, Ainu i Japan och Nisga´a i BC, Canada. Den argumentation jag förde fram fann flera paralleller i andra bidrag, inte minst från de som direkt relaterade till förhållanden i Transylvania. Betydelsen av det som benämnes "intangible traditions" (det man inte kan ta på) gick som en röd tråd genom konferensen.

 

Vidare framhävdes muntlig kultur som process av flera, detta att försöka fånga själva dynamiken i begreppet tradition. Därtill kan framhävas museernas roll som ett slags mellanled när det gäller att etablera tvåfaldig förståelse och viktläggande av tradition såväl som modernitet. För det är ju på det sättet att dagens modernitet kan utgöra en del av morgondagens tradition.

 

Vilka muséer i Transylvania ser ut att möta denna utmaning bäst, dvs att säkra hastigt försvinnande kulturtraditioner?

 

a) "ASTRA", The Museum of the Folk Traditional Civilization i Sibiu, konferensens arrangör, framstår som ledande. Där fokuserar man speciellt på hantverkstraditioner inom trä, keramik, metall och textil och aktiverar autentisk traditionskunskap genom folks direkta deltagande.

 

b) The Museum of Ethnology i Brasov är ett etnografiskt museum i kontinental förståelse med fokusering på textil. Det är ett museum som imponerar genom sin tydlighet; man ger en processuell presentation av ett komplext traditionstema med stor pedagogisk slagkraft.

 

c) The Complex of Peasant Installations, Lisa. Denna rekonstruktion snarare än museum visar alla faser av en traditionell ull/vävnads tradition och är ett utmärkt komplement till b) när det gäller levandegöring av kunskap.

 

Samtidigt vill jag understryka en annan poäng från eget inlägg, nämligen att individualisera, m.a.o. lyfta fram enskilda personer, mer än att fortsätta med fullständig anonymisering i våra presentationer. Detta stötte vi på i flera utställningar, men också i en del av bidragen.

 

Låt mig avslutningsvis sammanfatta. Traditionell kunskap vid sidan av objekter skall inte bara samlas in, bevaras och användas för forskning och förmedling. Denna kunskap skall även aktiveras, dels för att föra kunskapen vidare till nya generationer, dels i förmedlingssyfte med demonstrationer, som visar hur man förfärdigar de ting det här är tal om i naturliga omgivningar. Därmed ökas förståelse till utomstående museibesökare och förstärkes meningen med traditionskunskapen för alla de som önskar upprätthålla den. Museernas uppgift är att förvalta kunskap knuten till samlingarna, i det ligger ett stort ansvar.

 

Eget inlägg kan senare läsas i sin helhet på ICMES hemsida: http://www.museumsnett.no/icme

 

Tilbake til reiserapporter 2003