BLUE SHIELD: ÅRSRAPPORT 2005


Den Norske Blue Shield-komitéen har i 2005 bestått av: Leif Pareli for ICOM (leder), Frode Bakken for IFLA, Axel Mykleby for ICOMOS, og Synne Stavheim for ICA; sistnevntes vara Åse Lange har også deltatt fast i komitémøtene. Som observatører har deltatt Lyder Marstrander fra Riksantikvaren og Janne Wilberg fra Forsvaret v Nasjonale Festningsverk/ Forsvarsbygg. Komiteen har hatt fire møter 26.1, 11.3, 8.9 og 24.11, og har for øvrig kommunisert per e-post.

Samarbeidet med Røde Kors
En viktig utvikling for Den Norske Blue Shield-komitéen i 2005 var etableringen av et samarbeid med Norges Røde Kors. I desember 2004 var femtiårsjubileet for Haagkonvensjonen om vern av kulturarv ved væpnete konflikter blitt markert i fellesskap av Norsk Blue Shield og Røde Kors i form av en kronikk i Dagbladet. Kontakten ble videreført i 2005 og resulterte i et felles seminar 23. mai om oppfølging av Haagkonvensjonen og behovet for norsk ratifikasjon av konvensjonens annen tilleggsprotokoll. På seminaret deltok et tredvetall innbudte representanter for Forsvaret samt relevante departementer, fagetater og organisasjoner. Programmet tok opp betydningen av internasjonal innsats for kulturarv truet av krig og katastrofer, med konkrete eksempler fra Bosnia, Afghanistan og Irak. Norges forpliktelser ut fra konvensjonen og tilleggsprotokollen ble belyst, med konkret fokus på betydningen av å ratifisere protokollen samt å opprette en nasjonal rådgivende komité for å følge opp Haag-konvensjonens bestemmelser.

Ratifisering av Haagkonvensjonens annen tilleggsprotokoll
Seminaret fungerte som en pådriver for norsk ratifikasjon av annen tilleggsprotokoll, som etter bestemmelsene ville tre i kraft i oktober. Da spørsmålet om norsk ratifikasjon kom til høring i august, anbefalte Norsk Blue Shield sterkt at dette ble gjort. Kort før det konstituerende første statspartsmøtet for protokollen i oktober, kom det imidlertid melding om at norske myndigheter likevel ikke ville foreta ratifikasjon nå, på grunn av en innsigelse fra Justisdepartementet, som mente ratifikasjon nødvendiggjorde en endring i straffeloven, noe som tidligst kunne gjennomføres i 2007. Den Norske Blue Shield-komitéen skrev i etterkant et brev til Miljøverndepartementet der vi ga uttrykk for skuffelse over denne forsinkelsen, og påpekte at det ville ha vært en bedre løsning å ratifisere nå, men med det uttrykkelige forbehold at nødvendige lovendringer måtte gjøres før protokollens samtlige bestemmelser ville kunne gjøres gjeldende for Norges vedkommende.

Opprettelse av en nasjonal rådgivende komite
I brevet til Miljøverndepartementet påpekte Norsk Blue Shield behovet for å følge opp et annet punkt fra seminaret i mai: Opprettelse av en nasjonal rådgivende komité for kulturarv i krig, slik foreslått i Haagkonvensjonens resolusjon II fra 1954. Norsk Blue Shield ser en slik komité som ønskelig og anser det naturlig at Blue Shield deltar der. Norsk Blue Shield vil fortsette påtrykket for å få en slik komité opprettet, med den nødvendige faglige bredde.

Soldatopplæring
Det tredje tema fra seminaret i mai, opplæring av militære mannskaper i internasjonal tjeneste, ble fulgt opp utover sommeren. 15. august hadde komitéen et møte med den nederlandske CIMIC-offiseren Joris Kila, som besøkte Oslo og informerte om erfaringene fra redningsaksjoner under krigen i Irak. Denne saken vil bli fulgt opp med kontakt med norske CIMIC-offiserer i 2006. (CIMIC: Civilian-Military Cooperation)

Temaet opplæring av militære ble også fulgt opp utover høsten i en kontakt med Krigsskolen, med sikte på forelesninger for personell som forberedes til innsats i Afghanistan. Kontaktene resulterte i at et konkret undervisningsopplegg ble avtalt for januar 2006.

Annen virksomhet
Leif Pareli deltok i mars på et seminar i Den norske Helsingforskomitéen med et foredrag om Haagkonvensjonen og internasjonalt arbeid for å beskytte kulturarv i krig. Seminaret dreide seg om kulturarvens betydning for forsoningsprosessen etter krig, med utgangspunkt i byen Stolac i Bosnia-Hercegovina.

Leif Pareli har også i årets løp skrevet en artikkel i ICOM News om erfaringene med samarbeid med Røde Kors, og hvordan denne type samarbeid kan ha relevans for andre.

Axel Mykleby deltok som gjest fra ICOMOS i styremøtet i IFLA under organisasjonens verdenskongress i Oslo i august, og benyttet anledningen til å reklamere for betydningen av Blue Shield-samarbeidet, der både ICOMOS og IFLA er deltakere.

Status ved årets slutt
Samarbeidet med Røde Kors og kontakten med Krigsskolen som ble etablert i 2005 er viktige felter å videreføre for Den Norske Blue Shield-komitéen i det kommende året. Påtrykk for implementering av Haagkonvensjonen og ratifikasjon av annen protokoll vil fortsatt være sentrale oppgaver, likeså fortsatte initiativ for å få utarbeidet en nasjonal norsk tiltaksplan for kulturarv i forhold til krig og katastrofer, noe Norsk Blue Shield har hatt som en viktig sak helt fra komitéen ble etablert.

Samtidig må konstateres at Blue Shield-arbeidets forankring i de deltakende organisasjonene i Norge er svak og må søkes styrket. Det er også viktig å arbeide for styrking av Blue Shield-arbeidet i internasjonal sammenheng, blant annet ved å forbedre kontakt og samarbeid mellom eksisterende nasjonalkomitéer, og mellom nasjonalkomitéene og den internasjonale komitéen, ICBS. Som et tiltak fra norsk side for slik bedret kontakt blir denne årsmelding også skrevet på engelsk og distribuert til ICBS og til de andre nasjonale Blue Shield-komitéene.


Denne årsrapport ble vedtatt på komiteens møte i Oslo 15.3.2006.

til toppen                                                   Tilbake til Blue Shields årsrapporter