BLUE SHIELD: ÅRSRAPPORT 2006


Den Norske Blue Shield-komitéen har i 2006 bestått av: Leif Pareli (for ICOM), leder, Anne Hustad (for IFLA), Axel Mykleby (for ICOMOS) og Synne Stavheim (for ICA). Også vararepresentantene Tore Andersen fra IFLA og Lars Sandberg fra ICA har deltatt i noen møter. Som observatører har deltatt Lyder Marstrander fra Riksantikvaren og Janne Wilberg fra Forsvaret v Nasjonale Festningsverk/ Forsvarsbygg. Komiteen har hatt fire møter 26.1, 11.3, 8.9 og 24.11, og har for øvrig kommunisert per e-post.

Soldatopplæring
I kjølvannet av det felles seminar med Røde Kors i mai 2005 ble Blue Shield-komiteen invitert til å forelese for militære mannskaper på vei til fredsbevarende innsats i Afghanistan. Dette ble organisert i fellesskap av Leif Pareli og Janne Wilberg med forelesning på Krigsskolen i januar.

Hefte om kulturarv i krig
Materialet fra forelesningen på Krigsskolen ble i løpet av året videreutviklet med tanke på å produsere en kort håndbok for militære mannskaper i internasjonal tjeneste. Dette arbeidet beregnes fullført i løpet av 2007.

Opprettelse av en nasjonal rådgivende komite
I desember 2005 sendte komiteen brev til Miljøverndepartementet og oppfordret til at det ble etablert en nasjonal rådgivende komite til oppfølging av Haagkonvensjonen, der også Blue Shield-komiteen burde delta. I februar fikk komiteen svar fra departementet om at saken var under arbeid og at en strategi for implementering av Haagkonvensjonen skulle foreligge før 1. september, og der innspillet om en rådgivende komite ville være en del. Det har ikke kommet noen melding om den videre utvikling i saken.

UNESCOs langtidsprogram
I juni sendte komiteen brev til den norske UNESCO-kommisjonen, som ønsket innspill til sitt kommende langtidsprogram, og understreket betydningen av implementering av Haagkonvensjonen.

Komiteens arbeidsområde
Komiteen diskuterte på sitt høstmøte spørsmålet om komiteen skal anse naturkatastrofer, og beredskap mot slike, som del av sitt arbeidsfelt. Det ble fastslått at slike forhold er inkludert i Haagkonvensjonen og i implementeringsplanen for 2. protokoll, og dermed inngår i Blue Shield-ideens grunnlag. Foranledningen til at spørsmålet ble tatt opp, var planene om å lokalisere Deichmanske Bibliotek på Vestbanetomta, der et eventuelt underjordisk bokmagasin vil bli liggende under havnivå og være svært sårbart for oversvømmelse. Komiteen sendte brev til Oslo kommune om saken.

Organiseringen av Blue Shield
Leif Pareli deltok i september på et seminar i Den Haag i Nederland med sikte på å diskutere Blue Shield-arbeidets videre organisering. Reisen var mulig takket være støtte fra ABM-u. På seminaret ble det enighet om å arbeide videre med å få dannet en Association of National Committees of the Blue Shield (ANCBS). Det tas sikte på å få opprettet en slik forening i løpet av 2007.

Nordisk samarbeid
Axel Mykleby deltok i desember på møte i ICOMOS Norden i Helsingfors, og argumenterte der for opprettelse av flere Blue Shield-komiteer. I Finland er opprettelse under forberedelse, og i Sverige vil ICOMOS bidra til å styrke komiteen som alt eksisterer der. Det ble foreslått å utvikle kontakt mellom de nordiske Blue Shield-komiteer, og utveksle informasjon og erfaringer.

Norsk ICOMs styrerepresentanter deltok i april på møte i ICOM Nord, et fast årlig kontaktmøte mellom de nordiske lands ICOM-styrer, som dette år ble holdt i Århus. Der ble rapport fra den norske Blue Shield-komiteens arbeid referert, og det ble igjen oppfordret til initiativ for å få opprettet Blue Shield-komiteer i alle nordiske land.

Pressemeldinger
I august sendte komiteen, på bakgrunn av alarmerende nyheter, ut en pressemelding om betydningen av at Midt-Østens kulturarv vernes mot krigsskader.

UNESCO-konvensjonen av 1970 om ulovlig handel
Mot slutten av året ble det kjent at Norge har ratifisert denne konvensjonen. Dette er gledelig også for Blue Shield, i og med den nære sammenhengen mellom krigsforhold og plyndring av kulturarv.

Annet
I mars hadde Leif Pareli etter forespørsel fra Universitetet forelesning på Institutt for arkeologi og kunsthistorie om kulturvern i krig, Haagkonvensjonen og Blue Shield-arbeidet.

Status ved årets slutt
Kontakten med Krigsskolen som ble etablert i 2005 har vært en viktig sak for Den Norske Blue Shield-komitéen i 2006. Påtrykk for implementering av Haagkonvensjonen og ratifikasjon av annen protokoll vil fortsatt være sentrale oppgaver, likeså fortsatte initiativ for å få utarbeidet en nasjonal norsk tiltaksplan for kulturarv i forhold til krig og katastrofer, noe Norsk Blue Shield har hatt som en viktig sak helt fra komitéen ble etablert.

Samtidig må konstateres at Blue Shield-arbeidets forankring i de deltakende organisasjonene i Norge fremdeles må styrkes. Det er også blitt stadig klarere at det trenges styrking av Blue Shield-arbeidet i internasjonal sammenheng, blant annet ved å forbedre kontakt og samarbeid mellom eksisterende nasjonalkomiteer, og den norske komiteen har derfor deltatt aktivt i arbeidet med å etablere en felles struktur for de nasjonale komiteene i form av ANCBS . Som et tiltak fra norsk side for slik bedret kontakt blir denne årsmelding også skrevet på engelsk og distribuert til ICBS og til de andre nasjonale Blue Shield-komiteene.


Denne årsrapport ble vedtatt på komiteens møte i Oslo 22.05.2007.


til toppen                                                   Tilbake til Blue Shields årsrapporter