BLUE SHIELD: ÅRSRAPPORT 2007


Den Norske Blue Shield-komitéen (BSN) har i 2007 bestått av: Leif Pareli for ICOM, Anne Hustad for IFLA, Axel Mykleby for ICOMOS og Lars Jørgen Sandberg for ICA. Leif Pareli ble på møtet i mai gjenvalgt som leder for ett år. Det er i løpet av året ikke blitt avklart hvem som kan representere CCAAA i komiteen, til tross for direkte henvendelser til ledelsen i CCAAA. Som observatører har deltatt Lyder Marstrander fra Riksantikvaren og Janne Wilberg fra Forsvaret v Nasjonale Festningsverk/ Forsvarsbygg. Komiteen har hatt fire møter 8. januar, 22. mars, 22. mai og 27. november, og har for øvrig kommunisert per e-post.

Sikkerhetsforhold ved kulturinstitusjoner
Komiteen har i 2007 fulgt opp tidligere initiativ i forbindelse med planene om nybygg for Deichmanske Bibliotek på Vestbanetomta og altså nær vannkanten i Oslo havn. Svar fra kommunen om at man er oppmerksom på eventuell risiko for oversvømmelse i forbindelse med springflo, og vil ta dette med i planleggingen, har ikke gitt overbevisende inntrykk av konkrete forholdsregler fra utbyggers side, og komiteen vil fortsette å følge med i saken.

Komiteens møte i november ble holdt på Norsk Folkemuseum, og i den forbindelse deltok museets sikkerhetssjef i møtets første del, og ga en redegjørelse for en del sikkerhetsspørsmål, som utgangspunkt for en diskusjon om sikkerhetsproblematikk i sin alminnelighet. Komiteen gikk ikke inn på dette museets sikkerhetsforhold spesielt, men brukte orienteringen som et eksempel som grunnlag for en diskusjon om generelle sikkerhetsspørsmål.

Påtrykk på myndigheter og institusjoner angående sikkerhetsforhold og planlegging for vern av kulturarv mot katastrofer vil fortsatt være en sentral oppgave for Blue Shield-komiteen.

Soldatopplæring
Det planlagte heftet om kulturarv i krig, som komiteen har hatt under arbeid, har ikke hatt fremdrift i løpet av året, og er inntil videre stilt i bero i påvente av Forsvarets egne tiltak med hensyn til opplæring om kulturarv, internasjonale konvensjoner og andre folkerettsspørsmål.

Opprettelse av en nasjonal rådgivende komite
Komiteen ser det fortsatt som ønskelig at det opprettes en slik komite, til oppfølging av Haagkonvensjonens bestemmelser, og ser det som naturlig at Blue Shield-komiteen inviteres til å delta der. Saken følges opp videre.

Høringsuttalelse om straffeansvar ved krigsforbrytelser
I mai avga komiteen høringsuttalelse til Justisdepartementet angående utkast til straffe-bestemmelser for folkemord, forbrytelser mot menneskeheten og krigsforbrytelser. Komiteen påpekte at ødeleggelse av kulturarv ikke var nevnt i høringsnotatet, og påpekte at ut fra den økte internasjonale erkjennelse av at slik ødeleggelse er å anse som krigsforbrytelse, bør dette komme med i de norske straffebestemmelsene. Videre påpekte komiteen at Haagkonven-sjonen og dens to tilleggsprotokoller knapt var nevnt i høringsdokumentet, og foreslo at disse burde nevnes eksplisitt som del av rettsgrunnlaget for straffeansvar for ødeleggelse av kultur-arv under krig eller væpnete konflikter. Endelig ga komiteen sterk støtte til at det innføres norske straffebestemmelser for krigsforbrytelser, og understreket betydningen av at disse faktisk blir håndhevet, slik at Norge ikke blir et fristed for krigsforbrytere – heller ikke slike som har hatt ansvar for ødeleggelse av kulturarv.

Til slutt benyttet Blue Shield-komiteen anledningen til igjen å minne om betydningen av at Norge så snart som mulig foretar ratifikasjon av Haagkonvensjonens annen protokoll.

Organiseringen av Blue Shield
Leif Pareli har gjennom hele året deltatt i arbeidsgruppen (opprettet under Blue Shield-møtet i Haag i 2006) som forbereder den formelle opprettelsen av ANCBS – The Association of National Committees of the Blue Shield. I juni ble han av Blue Shield Nederland foreslått som gruppens leder, noe som fikk allmenn tilslutning. Arbeids¬gruppen har i løpet av året hatt to møter; i Haag 23. mars og i Utrecht 25. september, og har for øvrig kommunisert pr. e-post. Det tas sikte på å foreta den formelle opprettelsen av ANCBS i løpet av andre halvår 2008.

Nordisk samarbeid
Axel Mykleby og Leif Pareli har i løpet av året fortsatt å argumentere innenfor sine respektive organisasjoner ICOMOS og ICOM for at det ved nordiske kontakter bør oppmuntres til opprettelse av Blue Shield-komiteer i de andre nordiske land. Dette har ført til velvillige reaksjoner, men foreløpig ingen konkrete tiltak.

Økonomi
Den norske Blue Shield-komiteen har til nå ikke hatt noen egen økonomi, og utgiftene ved lederens deltakelse i ANCBS-møter er blitt dekket på ad hoc-basis av ICOM, ICOMOS eller ABM-utvikling. Siden det kan være praktisk å ha en liten felleskasse, ble det på møtet i mars enighet om at hver av organisasjonene bidrar med 2000 kroner årlig til en slik kasse. Norsk ICOM bes ta regnskaps- og revisjonsoppgavene med denne. Det undersøkes om ABM-utvikling kan være villig til å gi et årlig støttebeløp.

Hjemmesider
Komiteen besluttet på møtet i november å gå til innkjøp av domenenavnet blueshield.no og deretter bygge opp egne hjemmesider der. Inntil disse er klar vil Blue Shield fortsatt ha plass på hjemmesidene til Norsk ICOM, på http://www.icom-norway.org/blueshield.html

Status ved årets slutt
Komiteen vil fortsette å øve påtrykk angående implementering av Haagkonvensjonen og ratifikasjon av annen protokoll, likeså fortsatt ta initiativ for å få utarbeidet en nasjonal norsk tiltaksplan for kulturarv i forhold til krig og katastrofer, noe komiteen har hatt som en viktig sak helt siden starten.

Samtidig er det klart at Blue Shield-arbeidet trenger en sterkere forankring i de deltakende organisasjonene. Norge må fortsatt bidra til styrking av Blue Shield-arbeidet i internasjonal sammenheng, først og fremst gjennom opprettelsen av ANCBS. Videre bør kontakt med andre nasjonalkomiteer etableres og styrkes der det er naturlig. Som et tiltak for slik kontakt blir denne årsmelding også skrevet på engelsk og distribuert til ICBS og til de andre nasjonale Blue Shield-komiteene.

til toppen                                                   Tilbake til Blue Shields årsrapporter