BLUE SHIELD: ÅRSRAPPORT 2008


Den Norske Blue Shield-komitéen (BSN) har i 2008 bestått av: Leif Pareli for ICOM, Anne Hustad for IFLA, Axel Mykleby for ICOMOS og Lars Jørgen Sandberg for ICA. Leif Pareli var komiteens leder frem til oktober; Axel Mykleby ble på møtet i oktober valgt som leder frem til vårmøtet 2010. Som observatører har deltatt Lyder Marstrander fra Riksantikvaren. Komiteen har hatt ett møte 13. oktober, men har kommunisert per e-post.

Soldatopplæring
Det planlagte heftet om kulturarv i krig, som komiteen har hatt under arbeid, har ikke hatt fremdrift i løpet av året, og er inntil videre stilt i bero i påvente av Forsvarets egne tiltak med hensyn til opplæring om kulturarv, internasjonale konvensjoner og andre folkerettsspørsmål.

Opprettelse av en nasjonal rådgivende komite
Komiteen ser det fortsatt som ønskelig at det opprettes en slik komite, til oppfølging av Haagkonvensjonens bestemmelser, og ser det som naturlig at Blue Shield-komiteen inviteres til å delta der. Saken følges opp videre.

Organiseringen av Blue Shield - ANCBS
Leif Pareli har gjennom hele året deltatt i arbeidsgruppen (opprettet under Blue Shield-møtet i Haag i 2006) som forbereder den formelle opprettelsen av ANCBS – The Association of National Committees of the Blue Shield. Som valgt leder (interimspresident) av gruppen har han gjort et stort og viktig arbeid i forberedelse av stiftelsen og konferansen knyttet til denne. Gruppen har i 2008 hatt to møter i Haag og har for øvrig kommunisert pr. e-post. ANCBS ble stiftet i Haag den 9. desember 2008 med 11 stiftelsesorganisasjoner (deriblant BSN). I forbindelse med stiftelsesmøtet ble det arrangert en konferansedag der ulike organisasjoner utvekslet informasjon og erfaringer, og en kursdag med parallelle sesjoner om ulike typer redningsinnsats for truet kulturarv. Møtene, konferansen og kurset ble gjennomført eksemplarisk. Alle trinn i prosessen var meget godt forberedt av vertskapet fra Nederland og interimsstyret under ledelse av Leif Pareli, som også holdt foredrag på en av seks workshops.
Sekretariatet (coordination centre) kommer til å ligge i Haag. Byen har stilt til disposisjon gratis kontorlokaler og € 45 000 i økonomisk støtte for de første tre årene. Som president ble Karl von Habsburg fra Østerrike valgt, sekretær ble Marjan Otter fra Nederland og Axel Mykleby ble valgt som kasserer. De øvrige styremedlemmene er Marie-Thérèse Varlamoff fra Frankrike og Cori Wegener fra USA. I tillegg ble det valgt 5 vararepresentanter fra Storbritannia, Nederland, Makedonia, Polen og Frankrike.

Økonomi
Den norske Blue Shield-komiteen har til nå ikke hatt noen egen økonomi, og utgiftene ved lederens deltakelse i ANCBS-møter er blitt dekket på ad hoc-basis av ICOM, ICOMOS eller ABM-utvikling. Siden det kan være praktisk å ha en liten felleskasse, ble det i 2007 enighet om at hver av organisasjonene bidrar med 2000 kroner årlig til en slik kasse. Norsk ICOM bes å ta regnskaps- og revisjonsoppgavene med denne. ABM-utvikling har støttet reise og opphold til Leif Pareli og Axel Mykleby i forbindelse med forberedelse og stiftelsen av ANCBS.

Hjemmesider
Blue Shield har fortsatt har plass på hjemmesidene til Norsk ICOM, på http://www.icom-norway.org/blueshield.html og Leif Pareli har hatt ansvar for oppdatering. I 2008 kjøpte vi domenet www.blueshield.no men av mangel på kapasitet til oppbygging og drift av eget nettsted vil denne adressen inntil videre gi viderekobling til sidene hos Norsk ICOM.

Deltakelse på reiselivsmessen – mot illegal handel med kulturgjenstander
ABM-utvikling inviterte BSN til å delta på stand under reiselivsmessen på Lillestrøm 8. – 11. januar 2009 sammen med ICOM Norge, Riksantikvaren, Den norske UNESCO-kommisjonen og Tollvesenet. Organisasjonene hadde flere planleggingsmøter i løpet av høsten 2008 og utarbeidet i felleskap et faktaark til utdeling på standen.

Status ved årets slutt
Komiteen vil fortsette å øve påtrykk angående implementering av Haagkonvensjonen og ratifikasjon av annen protokoll, likeså fortsatt ta initiativ for å få utarbeidet en nasjonal norsk tiltaksplan for kulturarv i forhold til krig og katastrofer, noe komiteen har hatt som en viktig sak helt siden starten.

Samtidig er det klart at Blue Shield-arbeidet trenger en sterkere forankring i de deltakende organisasjonene. Norge må fortsatt bidra til styrking av Blue Shield-arbeidet i internasjonal sammenheng, først og fremst gjennom opprettelsen av ANCBS. Videre bør kontakt med andre nasjonalkomiteer etableres og styrkes der det er naturlig.

til toppen                                                   Tilbake til Blue Shields årsrapporter