Referat fra årsmøte i Blue Shield 2. mars 2010


Møtet ble holdt hos Riksantikvaren kl. 10 – 1230. Tilstede: Axel Mykleby (ICOMOS)(leder), Linda Holmås (ICA) og Leif Pareli (ICOM). Forfall: Anne Hustad og Tore Andersen (IFLA), Anne Hals (ICA) og Tormod Kaaløy (ICOM). Observatører: Anne Nyhamar og Jørgen Holten Jørgensen fra Riksantikvaren, og Lyder Marstrander. Forfall: Janne Wilberg.

Komiteens leder Axel Mykleby åpnet møtet og ønsket spesielt velkommen til Jørgen Holten Jørgensen, som har overtatt konvensjonsfeltet etter Lyder Marstrander og deltok i komiteen for første gang. Hans e-post: jj@ra.no

CCAAA har fortsatt ingen representant i Blue Shield Norge. Derfor ble det foreslått å be CCAAA om at ICA og IFLA representerer organisasjonen i Blue Shield Norge så lenge de ikke har oppnevnt et medlem.

Konstituering: Axel Mykleby ble valgt til møteleder og Leif Pareli til referent. Innkalling og saksliste ble godkjent.

Komiteens sammensetning: Med henblikk på å få ordnet registrering i Brønnøysundregisteret tas følgende saksopplysninger inn i årsmøtereferatet:
Den norske Blue Shield-komiteen er dannet i år 2000 i samarbeid mellom de fire organisasjoner ICOM (museer), ICOMOS (monumenter og kulturminner), ICA (arkiver) og IFLA (biblioteker). De to første organisasjoner velger sine representanter i komiteen; for de to siste inngår funksjonen i komiteen i deres verv som leder for henholdsvis Arkivarforeningen og Norsk Bibliotekforening. I 2010 har komiteen følgende sammensetning:
Axel Mykleby, ICOMOS – vara: Tove Thøgersen
Leif Pareli, ICOM – vara: Tormod Kaaløy
Anne Hustad, IFLA – vara: Tore Andersen (nyvalg forestående)
Linda Holmås, ICA – vara: Anne Hals

Årsmelding: Utsendt utkast ble gjennomgått og kommentert. Til punktet Reiselivsmessen ble etterlyst en konklusjon om hvor vellykket tiltaket var, og en setning om dette tilføyes. I punktet Merking av kulturarv med blått skjold ble siste setning endret til: Riksantikvarens syn er at kulturmin¬ner ikke skal merkes, heller ikke med blått skjold. Blue Shield-komiteen tar dette standpunkt til etterretning, men hevder fortsatt som egen mening at merking bør brukes, om ikke i full forvaltningsmessig utstrekning så iallfall ved utvalgte minnesmerker og institusjoner, for å gjøre allmennheten oppmerksom på merket og dermed på Haagkonvensjonen.
Med disse kommentarer ble årsmeldingen ansett godkjent.

Regnskap: Komiteens økonomi er ikke kommet i regulært gjenge pga forsinkelse med registrering i Brønnøysundregisteret og oppretting av egen bankkonto. For 2009 hadde komiteen et tilskudd fra ABM-u på kr. 15 000 til dekning av Axel Myklebys reiseutgifter som styremedlem i ANCBS. Disse er redegjort for i hans rapporter til ABM-u og anses tilstrekkelig dokumentert i og med disse.

Årsplan: Flere konflikt- og katastrofesituasjoner fra det siste året er aktuelle for oppfølging:
Haiti etter jordskjelvet: Vi skriver til Utenriksdepartementet og minner om at ved norsk hjelp under katastrofer bør man tilgodese ikke bare humanitære behov men også kulturarvbehov; dette gjelder også Haiti. Axel skriver utkast til pressemelding eller avisinnlegg.
Gaza: Vi spør Norsk Folkehjelp om de gjennom sin stedlige representant kan gi opplysninger om aktuelle behov for skadet kulturarv. Også her er det aktuelt å sende påminnelse til Utenriksdepartementet. Norge har fremdeles sentral rolle som leder for giverlandsgruppen, og påminnelse om kulturarvbehov er ekstra viktig i dette området.
Afghanistan: Fortsatt enighet om å legge spesielt vekt på dette området, i og med den norske tilstedeværelse med fredsbevarende styrker. Vi kontakter professor Braarvig og etterlyser oppfølging etter hans møte nylig om diverse tiltak for afghanske kulturinstitusjoner. Leif kontakter Janne Wilberg om å gjenoppta forelesningene for norske mannskaper som skal til Afghanistan.
Georgia: I og med Riksantikvarens pågående prosjekter der er det rimelig å ha oppmerksomhet også om dette området.
Chile: Foreløpig uklart om kulturarv trenger hjelp. Tas med i pressemelding om Haiti.

ANCBS: Axel fortsetter arbeidet som styremedlem (kasserer) i ANCBS. Til det kommende styremøtet i Wien i april, er det fra norsk side ønske om at man tar opp arbeidssituasjonen i styret, der det spesielt er ønskelig at Presidenten tar en mer aktiv rolle i å få styret til å fungere som kollegium, samt at det er ønskelig at det finnes en løsning på behovet for ny sekretær, etter at den valgte sekretær er langvarig indisponert pga sykdom.

Seminar under ICA-konferansen i Oslo i september: Forskjellige løsninger ble diskutert, bl.a. om temaet bør innarbeides i ABM-seminaret, eller bli et eget arrangement, eventuelt i samarbeid med ICOM og ICOMOS. Linda avklarer hvor langt programmet er kommet.
Lyder Marstrander har sagt seg villig til å følge opp arrangement av et eventuelt seminar. I valget mellom å holde seminar i rammeprogrammet den 13. eller 17. september ble den 17.9. prioritert. Axel tar kontakt med Christoph Jacobs og ber om forslag til seminartemaer som kan ha interesse for alle medlemsorganisasjonene i Blue Shield.

Oppfølging av beredskapsplaner i Norge: Må følges opp med nye henvendelser.

Budsjett: For 2010 er innvilget kr 15 000 fra ABM-u til Axel Myklebys reiseutgifter som styremedlem i ANCBS. Når bankkonto er opprettet innkreves medlemstilskudd på kr 2000 fra hver av de fire medlemsorganisasjoner. Disse siste kan komiteen fritt benytte etter behov.

Valg: Axel Mykleby ble gjenvalgt ved akklamasjon som leder frem til årsmøtet 2012. Nestleder og kasserer er ikke på valg i år.

Godkjenning av statuttene på engelsk: Det var ingen kommentarer til utsendt utkast, og dette ble ansett godkjent.

Neste møte: Avtales pr. e-post.


Referat: Leif Pareli

til toppen                                                   Tilbake til Blue Shields referater