REISERAPPORT


Rune Holbek, Museumstjenesten i Vest-Agder


VANNDRÅPENE


På ICOMs generalkonferanse i Seoul 2004 fikk jeg anledning til å besøke flere gallerier. Et av dem var Gallery Hyundai. Der var det en utstilling med arbeider av den kjente Koreanske billedkunstneren Kim Tschang – Yeul. Møtet med hans bilder var en ny og spennende opplevelse.
Kim Tschang – Yeul er en populær og godt kjent kunstner i Korea. Han startet sin virksomhet på 1960-tallet og tilbrakte flere år i Europa når han utviklet seg som kunstner. Han ble kjent også utenfor Korea på 1970- og 1980-tallet. Kim’s vanndråpe bilder ble etter hvert et kulturelt ikon for Koreansk kunst på det internasjonale markedet. Hans bilder ble hengt opp over hele Sør-Korea. I gallerier og lobbyer i moderne bygninger.

Hva var det som var spennende med nettopp denne kunstneren?  Svaret er vanndråpene. Han maler kun vanndråper mot ulik bakgrunn, og det er gjort på en meget levende måte. Så levende at man må helt bort til bildet for å være sikker på at det er malt og ikke ekte vanndråper.
 
 

Hva er annerledes med disse bildene i forhold til tilsvarende arbeider? For det første har disse bildene en intensitet som har engasjert en hel generasjon av Koreanere. Bildene kan sees på som et symbol for den smerte og fortvilelse som mange har opplevd under den japanske okkupasjonen, Koreakrigen og delingen av landet. Måten som vanndråpene er framstilt på kan tolkes som familiaritet og samhørighet. Dette kan også sees på som en del av deres livssyn og den generelle kollektive hukommelsen. Bak hver vanndråpe ligger en historie, og med mange vanndråper blir det mange historier. Hver og en er unik og blir på denne måten løftet fram i stillhet og verdighet.

Kim’s vanndråper fra 1970-tallet har en skarp metallisk kontur som begynte med en eller to dråper. Dette har utviklet seg til flere dråper med ulike former og variasjoner. Det ser ut til at hans arbeider gjort mens han var i Europa er underlagt større innflytelse av påvirkning enn hans siste bilder. Dette må nok sees som en del av hans utvikling som kunstner.

Avslutningsvis kan det se ut til at Kim Tschang – Yeuls bilder betyr like mye for Koreanerne som Andy Wharhol betyr for Amerikanere. Det sier mye om hans betydning i hjemlandet som kunstner.

til toppen                                             Tilbake til reiserapporter 2004