REISERAPPORT


Vigdis Vingelsgaard, bevaringsavdelingen, Stiftelsen Domkirkeodden, Hamar


Our cultural past- your future!

ICOM-CC 14th triennial meeting i Haag 12.-16. September 2005


Temaet for kongressen var “Our cultural past- your future!”
Ved ankomst mottok vi preprints i to bind med de fleste foredrag, i alt over 1000 sider. På kongressens hjemmeside, icom-cc2005.org, er et sammendrag av taler presentert i plenum lagt ut, samt intervju med gruppeledere.

Haag dannet en meget verdig ramme for den fjortende kongressen i konservering. Tema for kongressen bar bud om at konservatorene også har kommet til en erkjennelse om at det er gjennom kommunikasjon med verden rundt oss at det vi konserverer har best mulighet til å bli i varetatt på lengre sikt. Gjennom spredning av vår viten på en forståelig måte vil beslutningstakere ha mulighet for å ta bedre beslutninger for kulturarven.
Mandag, onsdag og fredag var det foredrag og diskusjoner i plenum over kongressens hovedtema. Derimellom var det arbeidsgruppene som sto for programmet.

ICOM-CC er den største av ICOMs underorganisasjoner med 18 000 medlemmer i 43 land, og ca 700 medlemmer fra hele verden deltok på kongressen. I alt 21 ”working committees” er i funksjon og disse hadde ansvar for hver sine sesjoner. Disse komiteene er: Documentation, Education and training, Ethnografic collections, Glas and ceramics, Grafic documents, Leather and related materials, Legal issues in conservation, Metals, Modern materials and contemporary art, Mural paintings, mosaics and rock art, Natural history collections, Paintings: scientific study, conservation and restoration, Photografic records, Preventive conservation, Scientific research, Sculpture and polychromy, Stone, Textiles, Theory and history of conservation-restauration, Wet organic archeological materials, Wood, furniture and lacquer.
45 posterpresentasjoner ble vist. I tillegg var det en stor varemesse med 35 utstillere. Premie for beste stand gikk til Kremer Pigmente!

Det som kjennetegner rapportene som ble presentert i de forskjellige arbeidsgruppene, er at de er resultat av flere personers arbeid, at konservatorer og ”conservation scientists” arbeider sammen, gjerne også sammen med annet vitenskaplig personale ved museer og institusjoner.
De undersøkelser som utføres før konservering finner sted, krever tverrfaglige tilnærmingsmåter. Når nye konserveringsmetoder og midler skal utvikles vil det samme være tilfelle.
Rundt om i verden finnes flere institutter og museer som har ”conservation scientists” (ofte kjemikere og fysikere) og konservatorer ansatt. Disse miljøene har store fortrinn innen forskning og utvikling i konservering. I Norden skiller Nationalmuseet i Danmark seg ut og er trolig den institusjonen som er involvert i flest prosjekter innen konservering internasjonalt.
Elin Dahlin, NILU, la fram det eneste norske bidraget på konferansen, ”Development of an early warning sensor for assessing deterioration of organic materials indoor in museums, historic buildings and archives”, et EU prosjekt med mange deltagere fra institusjoner i Europa og med bistand fra norske museer: Trøndelag Folkemuseum og Nasjonalmuseet for kunst.

Det ble valgt ny bestyrelse for ICOM CC og nytt medlem ble leder av konserveringsavdelingen ved Nasjonalmuseet i Oslo, Francoise Hanssen-Bauer. Hun har gjennom flere år deltatt i komitéarbeid i ICOM-CC. Gratulerer!


På ekskursjonsdagen besøkte en gruppe Rietveld Schröderhuis (1924)i Utrecht som står på UNESCOs World Heritage list. (foto V.V.)

til toppen                                             Tilbake til reiserapporter 2005