REISERAPPORT


Paal Mork, formann i ICOM MPR

Diverse Cultures – Diverse Communications

ICOM MPR konferanse og treningsprogram i Mombasa, Kenya, 7. – 9. august 2006


I begynnelsen av august gjennomførte ICOM MPR i samarbeid med Africom, ICOM Kenya og The National Museums of Kenya et treningsprogram i museumskommunikasjon. Programmet var støttet av ICOM som et spesialprosjekt, og inngikk i ICOM MPR serie av årlige fagkonferanser.

Kommunikasjon mot multikulturelle målgrupper

Bakgrunnen for programmet var et ønske om å tilby en arena for læring og diskusjon for afrikanske museer. Tema for diskusjonen skulle være hvordan museer kan tilpasse sin kommunikasjonsvirksomhet i multikulturelle segmenter. Gjennom workshops utarbeidet deltagerne eksempler på en kommunikasjonsplan, og tanken var at denne skulle ha overføringsverdi til et bredt spekter av museer og kultursentre. Som en innledning til workshopene ble det holdt foredrag som blant annet presenterte markedsføring og PR ved afrikanske kulturinstitusjoner. Styreformann ved The National Museums of Kenya, Mr. Issa Imamy pekte i sin åpningstale på behovet for en profesjonell, etisk forsvarlig og tillitskapende kommunikasjonsvirksomhet ved muser både i Afrika og i resten av verden.

The National Museums of Kenyas avdeling i Nairobi ble valgt som lokalitet for treningsprogrammet. Museet var stengt for ombygging, men alle kontorfasiliteter skulle fortsatt være operative, slik at det ville være et ypperlig sted for treningsprogrammet. Mens det nye museet tok form utenfor møterommet, skulle deltagerne utvikle ideer som museet kunne bruke. Det viste seg imidlertid at ombyggingen ble mer omfattende og tok mer tid enn planlagt. Vi kunne ikke gjennomføre programmet på det som kom til å være en byggeplass av det grovere slaget. Derfor flyttet vi hele arrangementet til Mombasa, med det Indiske havs kritthvite strender som ramme. I planleggingsfasen hadde vi likevel stadig føling med de pågående byggearbeider, da telefon, fax- og internetkablene til vår samarbeidspartner ble gravd i stykker gjentatte ganger. Treningsprogrammet i Mombasa ble en suksess og høstet mye skryt fra de rundt 40 deltagerne.

The National Museums of Kenya

Oppgraderingen som nå foregår ved The National Museums of Kenya er ikke bare en byggesak ved museets avdeling i Nairobi. Planen er å revitalisere hele museets virksomhet. The National Museums of Kenya har sitt hovedkontor i Nairobi, men består av en rekke museer og minnesmerker over hele Kenya. Mest kjent for utlendinger er kanskje Karen Blixenmuseet. Vi besøkte Fort Jesus i Mombasa, et fort fra 1500-tallet, som har gjennomlevet en veksling mellom portugisisk og arabisk herredømme. The National Museums of Kenya har også ansvar for kulturminnevernet, så på en vandring gjennom Mombasas gamleby så vi flere hus som var restaurert under kontroll av museet.

Behovet for en fysisk oppgradering av museets hovedavdeling i Nairobi var stort, da utstillingene var fullstendig utdaterte. Samtidig krevdes en full gjennomgang av hele organisasjonen. Dette var bakgrunnen for innføring av et program med tittelen ”Museum in Change”. Programmet har fått betydelig støtte fra EU og består av fire hoveddeler: En gjennomgang av lovverket for å styrke museets stilling i kulturminnespørsmål, en gjennomgang og modernisering av museets organisasjonsstruktur, ombygging og oppgradering av museets avdeling i Nairobi og strømlinjeforming og kapasitetsutvidelse av publikumstilbudene. En merkedag i programmet var 1. mars 2006, da H.E. President Mwai Kibaki la ned grunnstenen for nybyggingen i Nairobi.

PR og markedsføring ved The National Museums of Kenya

Ali Chege er leder for PR- og markedsavdelingen ved The National Museums of Kenya. Under treningsprogrammet i Mombasa redegjorde han for museets utviklingsplaner for denne virksomheten. Høsten 2005 ble museets PR- og markedsaktiviteter gjennomgått av eksterne konsulenter. De konkluderte med at det hersket manglende forståelse for disse funksjonene, og at de led under ressursmangel. PR ble ikke brukt som ledelsens verktøy for strategisk omdømmebygging, men bare som et middel for sporadisk oppmerksomhet. En markedsundersøkelse betegnet museet som gammeldags, kolonistisk og elitistisk, med liten relevans for dages situasjon.

Museet ønsker imidlertid å bli et spennende museum i verdensklasse med relevans for alle. Dette skal også gi økte besøkstall og inntekter. Å nå disse målene medfører store utfordringer for PR- og markedsavdelingen. Det skal bygges et positivt image for museet, og kjennskapen til museet og dets tilbud skal styrkes. Til dette skal det utvikles produkter som er relevante for definerte markedssegmenter. Aktiviteter skal blant annet rettes mot en økende innenlandsturisme. De nye satsingene begynner allerede å vise positive resultater, selv om revitaliseringsprogrammet er langt fra gjennomført. Endringene som pågår ved The National Museums of Kenya har fått mye oppmerksomhet i media, og museet har fått flere viktige samarbeidspartnere som bistår på PR- og markedsføringssiden.

Ali Cheges innlegg var ett av to fra The National Museums of Kenya. I tillegg var dette museet et populært diskusjonstema under treningsprogrammet, da flere av deltagerne arbeidet ved museet. Det hersker en stor optimisme ved museet, og oppgraderingen skaper inspirasjon. Samtidig er noen bekymret for hvordan situasjonen vil bli den dagen revitaliseringsprosessen er avsluttet og museet skal inn i daglig drift igjen. Planarbeidet ligger på et høyt profesjonelt nivå, og mange innspill kommer fra ekstern faglig ekspertise. Ambisiøse planer må implementeres i organisasjonen på en god måte hvis de skal få effekt over lang tid. Det er denne utfordringen som nå ligger foran The National Museums of Kenya.

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2006