REISERAPPORT


Marit Elida Angell Berg, Norsk Folkemuseum

Enhancing the museum fieldtrip:
Supporting parent assistants who accompany school groups


ICOMs generalkonferanse i Wien august 2007


Resymé av Dr Elsa Baileys innlegg til Market of Ideas

Dr Elsa Bailey har mer enn tjuefem års praktisk arbeidserfaring fra klasseromsundervisning og museumsundervisning. I dag driver hun sitt eget konsulentfirma, Elsa Bailey Consulting, og tilbyr sin kompetanse til museer og andre institusjoner som søker ekspertise innen metodisk plan- og implementeringsarbeid. En annen kompetanse Bailey tilbyr er hjelp til koordinering av undervisningstilbud og samarbeidsprosjekter. Ved siden av egen konsulentpraksis er hun nyvalgt Informal Science Education Director ved The National Science Teachers Association (www.nsta.org).

I sin museumspedagogiske virksomhet har Bailey rettet fokus og faglig hovedinteresse mot skoleklassers museumsbesøk generelt og field trips/ school excursions spesielt. I sin Market of Ideas presentasjon viser Bailey til et prosjekt/ en undersøkelse ved Chabot Science Center i Oakland, California. Prosjektet retter oppmerksomheten mot mulige veier å gå for å forsterke elevers muligheter for læring under ekskursjoner, og introduserer begrepet ”field trip helpers”. Field trip helpers er voksne frivillige personer, ikke sjelden foreldre, som gjennom praktisk hjelp og autoritativ støtte til både lærer og elever skal bidra til at ekskursjonen blir mest mulig vellykket og lærerik for klassen.

I mange tilfeller er klassens ekskursjon til et museum samtidig klassens første besøk til akkurat dette museet. Men ikke bare klassen, også de frivillige foreldrene som er med som hjelpere og ledsagere er her for første gang. Hvordan kan frivillige foreldre fungere i rollen som field trip helpers når de selv verken kjenner klassens dynamikk eller museet klassen skal besøke? Slike problemstillinger har ifølge Bailey vært viet lite oppmerksomhet, og dypere/ grundigere undersøkelser som bygger på erfaringer fra denne gruppen ledsagere har ikke vært interessante å utforske for museumspedagoger og lærere.

Ved Chabot Science Center har de valgt å fokusere på field trip helpers som en positiv ressurs. Men for at de frivillige foreldrene skal kunne fungere som ressurs for klassen må de ”skoleres”, læres opp i rollen og funksjonen. Sentralt i dette stresses foreldrene i hva field trips er for noe. Sagt med en lærers ord: ”Field trips are still school, but with a difference. It’s wonderful to leave the classroom and visit a special place for a day as a class. The students are excited and often feel like the field trip is an extended recess playtime. They need to be reminded sometimes that they are still in school, even though they are not in their familiar building.” Fra egen erfaring som museumspedagog er dette utsagnet gjenkjennelig. Og med foreldre sammen med klassen, som hjelpere, kan ekskursjonen bli enda mer ulik en velkjent skoledag, på godt og vondt. For at den skal bli så god som mulig for elever, lærere, frivillige foreldre, og for museumspedagogene må ifølge prosjektet ved Chabot Science Center, avtaler partene imellom være klare og kommunikasjonen tydelig. Hvem som leder klassen skal ingen være usikker på. Ingen, aller minst elevene, skal tvile på til hvem de skal snakke til og med. Ingen skal tvile på lærerens rolle, ingen på foreldrenes rolle, ingen på museumspedagogens rolle.

Avklarte roller og tydelig kommunikasjon er et supert utgangspunkt for en vellykket ekskursjon. Med slike definerte og trygge rammer rundt ekskursjonen innhold åpnes det opp for læring. Hva skal så foreldrene konkret bidra med i denne sammenhengen? Her er Bailey mindre konkret, påpeker at det avhenger av hver enkelt klasses dynamikk, og sier at field trip helpers sin rolle og funksjon kan sammenlignes med en ”speed bump”. Som speed bumps er deres funksjon å roe ned klassen som gruppe. Ikke nødvendigvis roe ned høyt volum og bråk, men roe ned i betydningen dempe (stressede) situasjoner, og istedenfor bidra til at klassen gis tid, kvalitativ tid, der rom for læring står sentralt.

Chabot Science Center har gjort undersøkelser rundt field trip helpers sin effekt på klassers læresituasjon, og funnet ut at hjelpen har en speed bump lignende effekt, positiv for læring med alle sanser. I USA har også andre institusjoner field trip helpers problematikk på programmet. Blant andre samarbeider NSTA med NASA, og arrangerer såkalte Quality Learning Experiences symposium med Parent Partners problematikk på programmet. Å fokusere så bevisst på foreldres ledsager-rolle ved klassers museumsbesøk er for meg ukjent at vi gjør i Norge. Men jeg finner problematikken interessant og relevant, og bevissthet rundt temaet er et godt utgangspunkt for videre fokus.

Elsa Bailey har gjennom sin yrkeskarriere jobbet i blant annet New York og Miami. Konsulentfirmaet har base i San Francisco, mens vervet i NSTA gjør det nødvendig å tilbringe tid i Virginia. Hun er også fagbokforfatter og foredragsholder ved en rekke konferanser og seminarer rundt omkring i USA og verden for øvrig. Ønsker noen å kontakte Elsa Bailey treffes hun på e-post ebbailey@earthlink.net.

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2007