REISERAPPORT


Biljana Topalova-Casadiego, Munch-museet

Managing a Finite Resource.
Balancing Conservation and Use of Collections


ICOMs generalkonferanse i Wien august 2007


Ca. 200 deltagere var registrert på konferansen, som ble holdt i Wien, Østerrike.
9 innlegg ble holdt første dag, med påfølgende diskusjon og oppsummeringer. De øvrige dagene var viet omvisninger i diverse konserveringsavdelinger i Wien. Diskusjonen fra foredragene fortsatte også i samlingene, og vi fikk presentert pågående prosjekter i Wiens konserveringsverden. Konferansen hadde fokus på konservators rolle i museene. Her er noen av temaene som ble drøftet:

Samlinger skal brukes, ikke forbrukes.
Kortsiktige politiske agendaer og faglige, langsiktige mål for bevaring.
Forståelse og evaluering av bevaringsprosessen i lys av objektenes ”verdi”.
Hvilke parametere benyttes når kostnader og gevinster av konservering skal vurderes – på kortere og lengre sikt?
Hvordan vurderer og håndterer vi det store presset på objekter og konservatorer for å takle et stadig økende antall utlånsutstillinger, museumsbesøket og en langsiktig bevaring av samlinger?
Reflekterer den finansielle støtten til samlingene deres samfunnsmessige verdi?

Jeanne E. Inch fra Canadian Conservation Institute holdt et foredrag som fokuserte på spørsmål relatert til bruk av ”Risk management” for å ta avgjørelser om bruk og bevaring av samlinger. Hun understreket nødvendigheten av balansering av flere risikofaktorer og både akutte og langsiktige interesser. ”Risk” viser til alt som kan redusere verdien av en samling over tid. Ved siden av ulykker og katastrofer har vi kontinuerlige, langsomme skader, og trusler mot tilgang og mening. ”Risk management” presenterer en konseptuell ramme for å løse vanskelige spørsmål om bruk og bevaring forstått som en institusjonell prosess. Erfaring tilsier at følgende er viktige nøkler til en vellykket ”Risk management”: engasjement fra de involverte, tekniske råd som er klare og forståelige, evnen til å integrere ulike verdier, og kommunikasjon.

Også Simon Cane fra Birmingham Museum and Art Gallery fokuserte på spørsmål relatert til verdisetting av kulturarven og hva dette betyr for dem som er ansvarlige for arvens bruk og bevaring i Storbritannia. Dette ble også sett i relasjon til landets politikk. Begrepet ”felles verdig” brukes for å fremme en bredere forståelse blant publikum og politikere for verdien av å bevare kulturarven.

Gaël de Duichen (ICCROM, Italia) holdt et foredrag der hun pekte på at presentasjon og bruk av samlingene medfører skader på objektene. I teorien er den beste konserveringsstrategien å beholde samlingene i magasinene. Dette er ikke museenes perspektiv, noe som ikke alltid blir forstått av konservatorene. Det ble diskusjon rundt konservatorenes bidrag til å løse utfordringene i museene – ”managing finite resources”.

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2007