REISERAPPORT


Rune Holbek, Vest-Agder fylkeskommune og styret i Norsk ICOM

Museumsquartier i Wien

ICOMs generalkonferanse i Wien august 2007


Innledning
Museumsquartier i Wien ble åpnet i 2001 i det som tidligere var keiserdømmets hestestaller. Anlegget ligger bak Kunsthistorisches- og Naturhistorisches museum. De tidligere stallene ble tegnet av arkitekt Fischer von Erlach og huset på det meste 600 hester. Stallene var delt i to avdelinger en for de svarte hestene og en for de hvite hestene.

 
 



 
  Arbeidet med å gjøre stallene og stedet om til et museumskvarter startet opp i 1998, og var gjenstand for debatt og hadde sterke krefter både for og imot denne omdefineringen av stedet. Anlegget slik det står i dag ble åpnet i 2001 og hadde en kostnadsramme på 145 millioner €. Museumskvarter er nå det 8. største kulturkompleks på verdensplan, med over 60 000 kvadratmeter til utstillingsformål. Anlegget huser bl.a. følgende museer og institusjoner: Leopold Museum, MUMOK (Museum moderner Kunst), Kunsthalle, Zoom, Architekturzentrum Wien, Tanzquartier Wien og en rekke med kafeer.
 
 
 



 
  I fronten av hele anlegget er det en rekke med ulike butikker og midlertidige utstillinger i tillegg til det man finner innefor på området. Det finnes også en egen avdeling for barneteater i kvarteret.

I det store åpne rektangulære rommet (Haupthof) inne i Museumsquartier, er stadig i bruk for ulike kulturbegivenheter gjennom hele året. Det er spesielt populært om sommeren når lokalbefolkningen og turister vil slappe av på en av de mange benkene for å slikke sol.
 
 
 



 
  Museum som integrert del av byutvikling, opplevelse og rekreasjon
Museumsquartier i Wien er et godt eksempel på hvordan man kan benytte en historisk bygningsmasse til et nytt formål ved å bli en viktig del av byutviklingen. Ved å redefinere det gamle anlegget til nytt formål og i tillegg oppføre nye bygg i tilknytning til det gamle anlegget har man hatt en fantastisk mulighet til å skape noe nytt, samtidig som man har en forankring til historien og gjør den levende på en ny måte.

De nyoppførte bygningene er meget gode eksempler på tilpasningsarkitektur. Nybyggene tar opp i seg elementer fra det opprinnelige anlegget, samtidig som de nye bygningene får et moderne formspråk. Den arkitektoniske konteksten blir på denne måten videreført inn i en ny tid. Samtidig gir man samtidens formspråk en plass og et nytt uttrykk. Dette er etter min mening et glimrende eksempel på å videreføre den historiske konteksten inn i samtiden.

De grepene som er gjort ved å tilføre det historiske anlegget nye elementer har tilrettelagt et stort område for stadig nye kunstopplevelser. Samtidig kan man kan lukke seg ute fra verden på uteområdet ved å nyte stedet ved hjelp av flere gode kafeer som tilbyr mange fristelser for livsnytere.

Jeg anbefaler alle som skal til Wien å avlegge Museumsquartier et besøk. Har du tid og anledning bruk gjerne en hel dag der. Det trenger man om en skal komme igjennom alt som stedet kan tilby. For de som vil følge med på hva som skjer anbefales det å ta en titt på nettstedet www.mqw.at.
 
 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2007