REISERAPPORT


Tone Cecilie S. Karlgård, Kulturhistorisk Museum, UiO

Benin – kings and rituals
Utstilling i Museum für Völkerkunde (Etnografisk Museum)


ICOMs generalkonferanse i Wien august 2007


På tirsdag kveld den 22. august var ICME-medlemmene på besøk i Museum für Völkerkunde (Etnografisk Museum). Hele utstillingsmassen, med unntak av de ferdige galleriene i første etasje, er under ombygging, og etter at museets direktør hadde gitt en interessant, men for lang, introduksjon av de nye utstillingsplanene oppover i etasjene, fikk vi endelig slippe til i den fantastiske utstillingen ”Benin – Könige und Rituale”. Barbara Plankenstein, kurator for utstillingen, viste oss rundt. Hun hadde også invitert prinsesse Elizabeth Olowu fra den kongelige familie i Benin til å besøke museet og se utstillingen sammen med oss. Det var svært interessant å høre prinsessens reaksjoner på utstillingen, og å høre henne fortelle alle historiene som er knyttet til gjenstandene.

Det finnes flere tusen kunstgjenstander fra Benin spredt rundt i etnografiske og kunstmuseer i hele verden, de er samlet inn ved svært varierende omstendigheter. De fleste ble brakt til Europa etter at britiske styrker raidet Benin som en hevnaksjon etter at 7 britiske tjenestemenn var blitt drept der i 1897. Britenes reaksjon på dette har gått over i historien som en særdeles grufull og grådig aksjon. Fremdeles befinner det seg store verdier i England og Europa og USA som det stadig foregår tilbakeleveringsdiskusjoner omkring.

Barbara Plankenstein og museet i Wien ønsket å stille ut og å låne inn de flotteste eksemplarene på Beninkunst som finnes i verden, og å formidle flere sider av historien om disse gjenstandene, uten å legge skjul på noe. Det østerrikske Museum für Völkerkunde har samarbeidet tett med myndighetene i Nigeria og med den kongelige familien i Benin i hele prosessen.

”The project aims to combine Euro-American scholarship with local interpretations and meaning. The tragic history of the seizure of the thousands of artworks, their transferral to Europe and the following distribution throughout the world will be openly addressed.” (B. Plankenstein, UK 2006)

Plankenstein var svært opptatt av å vise gjenstandene sammen med god informasjon om både tragiske og uetiske sider av innsamlingshistorien, samt god kontekstualisering av gjenstandenes bruk og mening der de ble laget. Flere medlemmer av kongefamilien var tilstede under selve utstillingsåpningen.

Prinsesse Elizabeth Olowu ankom Wien for første gang samtidig som ICME. Prinsessen har selv stor historiekunnskap, og er en ypperlig forteller. Hun ble svært berørt av å se disse berømt gjenstandene for første gang. Bronsestøp-tradisjonen er fremdeles levende i Benin. Prinsessen var selv den første kvinnen som utdannet seg til å oppnå den faglige kompetansen for å skape bronsegjenstander.

Hun fortalte at tidligere tider var dette var strengt forbudt for kvinner, og at det også i dag er folk som ikke likte at hun tok opp håndverket. Hennes datter fører nå tradisjonene videre.

Plankenstein har arbeidet med utstillingen I nærmere 4 år. Hun har besøkt samlinger omkring i verden og besøkt Benin.

Temaet for ICMEs samlinger under konferansen i år var: The World under One Roof: Past, Present and Future Ethnographic Approaches to Universality

Aktivisering av de etnografiske samlingene i forhold til diaspora er derfor svært aktuelt. Plankenstein hadde startet arbeidet med å komme i kontakt med det nigerianske samfunnet og folk fra Edo-kulturen som nå er bosatt i Wien som et studentprosjekt 2 år før åpningen. De nigerianske hadde ikke vært involvert i selve utstillingsarbeidet og utformingen av den, men i planlegging og gjennomføring av utstillingsåpningen og kulturelle innslag. De hadde også vært viktige støttespillere i arbeidet med å ta imot de adelige gjestene fra Benin.

Det er en glede å delta i arbeidet med å aktivisere de gamle etnografiske samlingene og å oppleve at de får en slik viktig kontaktskapende rolle i samtiden, dette opplever vi også i Oslo med Kongosamlingene som virker svært kontaktskapende inn i det kongolesiske miljøet i Norge. Dette er svært berikende å etablere gode forhold til nye befolkningsgrupper og at de også opplever at museene er møteplasser og offentlige steder som tilhører alle som bruker dem.

 
 
Prinsesse Elizabeth Olowu fra den kongelige familien i Benin City og Mari Mathiesen fra KHM

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2007