REISERAPPORT


Josephine C. I. Østern, Norsk Folkemuseum

Merkevarebygging av museer

ICOMs generalkonferanse i Wien august 2007


ICOM sin 21. Generalkonferanse i Wien bød på mange spennende foredrag, inntrykk og diskusjoner. Men det var spesielt et foredrag holdt i den internasjonale komiteen for markedsføring og PR (ICOM-MPR) som jeg fant interessant; ”Branding Museums” (Merkevarebygging av museer) av Carol Scott.

Carol Scott er leder av Evaluation and Audience Research ved the Powerhouse Museum i Sydney, Australia.

Gjennom en stor studie har Carol Scott undersøkt hvilke verdier publikum legger vekt på i forhold til museer. Det grunnleggende spørsmålet var: Hvilken forskjell utgjør museene? (for publikum)

Merkevarebygging har blitt stadig mer vektlagt innen museumssektoren de siste 10 årene ettersom konkurransen om fritidssegmentet har blitt tøffere. Segmentet får stadig flere konkurrenter med langt større ressurser til markedsføring enn museenes beskjedne budsjetter, og for å opprettholde sine markedsandeler eller øke sine besøkstall har museene i økt grad benyttet seg av merkevarebygging og markedsføring. Mye av denne innsatsen har i følge Carol Scott bygget på forutsetninger om at de underliggende målene ved museumsbesøk er de samme som ved andre fritidsaktiviteter.

Hennes undersøkelser viser at publikum er ganske klare rundt hva de ønsker å oppnå med museumsbesøket, og en vesentlig del av de uttalte målene skiller seg fra målene ved andre fritidsaktiviteter. Generelt ønsker publikum å lære noe og underholdes (samt sosialisere) ved museumsbesøk. Faktisk er fordelingen av publikums mål ca. 50% læring og 50% underholdning.

Carol Scott påpeker også at museene er typiske verdimerker (Value Brands) som skiller seg fra bedriftsmerker (Corporate Brands) og produktmerker (Product Brands) ved at publikum har mer langsiktige bindinger til dem og ser det som viktig at de underliggende verdiene videreføres.

Blant utvalget (tatt fra befolkningen generelt – ikke fra museumsbesøkende) undersøkte hun folks holdninger til museer bl.a. å spørre om:
• hvilken betydning museer hadde for dem
• hvilke verdier museer ga dem
• hvilket tap de ville oppleve hvis museene forsvant

Verdiene fra undersøkelsen delte hun i 4 kategorier:

• Egenverdi: Museer som kilder til perspektiv, refleksjon, oppdagelse, berikelse, glede, beundring og tilgang til historien. De ikke-materielle verdier ble vektlagt her, som å være et samfunns arkiv, idéarkiv, lokalmiljøets arkiv, gi en opplevelse av fortiden, lære av fortiden, gi tilhørighet, kulturell overlevering.

• Instrumentell verdi: Museer som bidragsytere innen arbeidsmarked, sosial deltakelse, undervisning, fritidstilbud og økonomien ved reiselivet.

• Institusjonell verdi: Museer som pålitelige, ærlige, tillitvekkende, upartiske og offentlig tilgjengelige.

• Bruksverdi: Museers verdi ved bruk. Det som virkelig var interessant var at selv de respondentene som ikke brukte museer syntes det var viktig at museer fantes! Begrunnelse:
       o Godt og trygt å vite at de fantes der, at noen tar vare på våre verdier og kulturarv, men er selv
          ikke interessert i å benytte seg av tilbudet
       o En mulighet i fremtiden – ”en gang skal jeg gå”
       o At det finnes et sted som tar vare på det historiske, OG vil ivareta og formidle vår historie til de
          kommende generasjoner

Det enkelte museum kan dra nytte av dette ved å tilpasse markedsføringen slik at den i større grad formidler de grunnleggende verdiene som harmonerer med samfunnets oppfattelse av museers verdier.

Museene som sektor kan også i større grad formidle til politikere og bevilgende myndigheter hvilke positive verdier museer står for hos befolkningen. At også den del av befolkningen som IKKE bruker museene synes det er viktig og verdifullt at museer finnes bør være et viktig utgangspunkt i grunnholdningen til museer uavhengig av hvorvidt de oppnår store publikumstilstrømninger eller ikke. Museer er og oppfattes som vesentlige forvaltere av vår felles kulturarv.

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2007