REISERAPPORT


Gunhild Aaby, Vest-Agder-museet

KULTURTURISME I EN LITEN GAVEESKE OG ANDRE INNPAKNINGER

ICOM/CECA i Montréal 29. september – 3. oktober 2008


CECA, ICOMs Committee for Education and Cultural Action, holdt sin årlige konferanse i Montréal i månedsskiftet september-oktober i år. Temaet var ”Kulturturisme – trender og strategier”, et omfattende og spennende tema som samlet rekordmange deltakere.

 
 

 
  Turisme og museer fra mange synsvinkler
Som vanlig på store konferanser var det stor bredde og variasjon i programmet – både innholds- og kvalitetsmessig. Det var de store og overbyggende tankene og små case-studier. Det var innlegg fra museumspedagoger og museumsdirektører, universitetsprofessorer, forskere og reiselivsrepresentanter fra store deler av verden. Og temaet var viktig. Som en av innlederne, Michel Archambault ved turismeseksjonen ved Universitetet i Québec, slo fast: Turisme er den tredje største økonomiske faktoren i verden.

Ser man på de beskjedne besøkstallene ved eget museum, skjønner man at man har en jobb å gjøre. Problemstillingen er ganske annerledes for direktøren for MOMA, Glenn D. Lowry og publikumsdirektøren for Louvre, Catherine Guillou. De deltok i sesjonen ”Crowds at the Museum. Strategies for Memorable Experiences”. Det var fascinerende og nesten eksotisk å studere kartet over steder med opphoping av mennesker i Louvre og gjentatte ganger høre at suksess ikke kan måles i antall mennesker som kommer, men i kvaliteten av opplevelsen for de besøkende. De fleste av oss kan gi vår tilslutning til målet om kvalitetsopplevelser, men vi skulle nok gjerne sett at det var litt mer folksomt i utstillingene våre.

Det finnes imidlertid råd og tips også for oss som arbeider i mindre, regionale museer i utkanten av verden.

Kultur i en liten gavepakke
Et av dem kom fra Frederike van Ouwerkerk ved institutt for kultur, turisme og kommunikasjon ved universitetet i Breda, Nederland. Hun presenterte konseptet ”Culture in a Gift Box”. Utgangspunktet var at turister i stadig større grad søker individuelle og særegne opplevelser. Folk vil ha læring og opplevelse, såkalt ”edutainment”. Denne trenden viser seg også i gavene folk gir hverandre. I stedet for tradisjonelle pakker som gir et påfyll til den materielle porteføljen, har opplevelsespresanger økt i popularitet. Det ligger personlig omtanke bak et gavekort på kulturopplevelser. Man kaster det ikke, men tar imot det som en utfordring eller forventning om personlig berikelse.

I dette markedet kan museene i samarbeid med turistnæringa plassere seg. Opplegget baseres på en grunnleggende temafortelling som er sterkt knyttet til identiteten til lokalsamfunnet, og som belyses i museets utstillinger. Temafortellinga kan ha forskjellige utgangspunkt. Den kan baseres på for eksempel begreper (Aalten = gjestfrihet), landemerker (Drenthe = forhistorie, hunebed-steinsettinger), ikoner (Leiden = Rembrandt), historiske begivenheter (Ypres, Belgia = 1. verdenskrig (John McCrae: ”In Flanders fields”) og fortellinger (Cobh (Queenstown) Irland = Titanic).

Historien sys sammen til en pakke med ruteplanlegger som beskriver temafortellinga i tekst, kart og bilder, overnatting med noe ekstra (to netter) og ulike besøksmål (for eksempel museer og kulturminner) som formidler historien. Alt sammen presenteres i en lekker gavepakke, ferdig servert for kreative givere til kresne mottakere som har det meste.

 
 
Gaveesken. Bildet er gjengitt med tillatelse fra Frederike van Ouwerkerk

 
  Konseptet har blitt populært i Nederland – med en rekke gavepakker med ulike temafortellinger. Ouwerkerk peker på flere fordeler ved gaveeske-ideen og mener at den er spesielt egnet for mindre, regionale/ lokale museer ved at den:
- vektlegger identiteten til regionen, byen
- stimulerer til besøk ved små museer
- sprer besøk i tid og rom
- tiltrekker flere og nye besøkende
- gir en unik opplevelse
- skaper oppmerksomhet og respekt
- gir levedyktig turisme, i balanse mellom besøksmål, innbyggere og turister.

Kunne museet ha klart dette på egenhånd? Samarbeid kan gi nye muligheter. Om det ikke skaper ”crowds” på museet, kan det skape kvalitetsopplevelser for gjestene våre. Kanskje vil et samarbeid om en slik idé i seg selv være en liten gavepakke til museer som formidler en særegen, lokal historie?

CECA-konferanser
Over 200 deltok på årskonferansen denne høsten. Naturlig nok var det fransk-canadiske miljøet sterkt representert, men oppslutningen fra Europa var også stor. Fra Norge deltok bare to personer i år. Jeg vil anbefale kolleger å følge med på de CECA-konferansene, ikke bare på grunn av konferanseinnlegg og foredrag. Konferansen er ikke minst et faglig-sosialt møtested, der man kan knytte kontakter og få nye ideer og inspirasjon. Som en liten gaveeske med varierte og spennende opplevelser i museumshverdagen.

 
 
Konferansen ble prikkfritt arrangert og gjennomført på vitensenteret, som lå flott til ved den gamle havna i Montréal.

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2008