REISERAPPORT


Erling Dahl

Hovedtema for konferansen var
”Literary and Composer Museums and Research”

Annet tema:
Hvordan iclm skal støtte og delta i Memory of the World-programmet til UNESCO.

Tredje tema:
Å utvikle et virtuelt kart over våre institusjoner i Europa. EU-prosjekt.


ICLM annual conference 2008, Toscana, Italia


Hovedtema:
Key-note speaker var professor Remo Cesarini fra universitetet i Bologna. Han holdt et meget spennende og spirituelt foredrag om ”Metaphores of memory”.

Han har skrevet en rekke bøker om temaet (bl.a. ”Il fantastico” I – IV). Gjennom ulike sosiale, kulturelle og politiske eksempler satt han søkelys på hukommelsen som fenomen – hva husker og hva glemmer vi? Hva vil vi huske og hva vil vi glemme?.

I vår sammenheng som museumsarbeidere og kuratorer, er det disse spørsmålene vi må stille oss hele tiden når vi planlegger vår virksomhet og våre utstillinger. Likeledes når vi velger forskningsemner og når vi avgrenser og fokuserer våre temaer.

Av de innmeldte foredrag (papers) var Dr. Harald Hendrix fra Utrecht Universitet (http://www.let.uu.nl/~Harald.Hendrix/personal/) av særlig interesse. Han har gjennomført studier av forskningsvirksomheten ved en rekke litterære museer. Han har forfattet en artikkel/forskningsresultat som har refererte fra. ”Research on writers’ Houses: Results and Prospects” Hans bok Writers' Houses and the Making of Memory har fått følgende omtale i Bokkilden.no: This innovative new book examines the ways in which writers' houses contribute to the making of memory. It shows that houses built or inhabited by poets and novelists both reflect and construct the author's private and artistic persona; it also demonstrates how this materialized process of self-fashioning is subsequently appropriated within various strategies and policies of cultural memory.

Mitt foredrag “New aspects of research on music” hadde som hovedtema nødvendigheten av å skrive historien på nytt. Ved å bruke Edvard Grieg som case, kunne jeg vise til det misforhold som er oppstått mellom ulike sider av musikkforskningen. Fra 1970 fram til midten av 1990-tallet var det en kontinuerlig og bred forskning på Edvard Griegs liv og musikk. Gjennom dette arbeidet og med Grieg-jubileet i 1993 fikk vi også en oppblomstring av interesse på utøversiden. Denne interesse har vedvart siden, mens det på forskningsfeltet har stoppet mer eller mindre opp. Det betyr at utøvere av i dag ikke har noen samtidig forskning å relatere til. Musikere i dag har en helt annen virkelighet å forholde seg til enn for bare en generasjon siden. Lydlandskapet, ja, hele verden er en annen. Dette gir en annen referanseramme å sette musikken inn i. Når det ikke er gjort noe vesentlig forskning på Grieg ut fra den nye virkelighet, har utøverne bare de gamle forestillinger å forholde seg til.

Plate- og underholdningsindustrien har stor betydning for både utøveres og publikums forhold til musikken. Derfor må også musikkforskerne ta dette på alvor og skrive vår musikkhistorie på nytt. Vi har for eksempel hatt over 100 år med plateindustri. I dag er nok plateinnspillinger en like viktig referansekilde for utøvende musikere som selve noten/manuskriptet og læreren. Men vi vet at et fonogram ikke bare gjengir utøver og komponists verk. Produsenten tilrettelegger og fargelegger verket i stor grad. (Jfr. Doktorarbeider av Tore Simonsen (NMH 2007) og Per Dahl (UiS 2006).

Gerd Aarsland Rosander holdt en innlegg om samarbeid mellom museer, samlinger og forskningsinstitusjoner. Utg.pkt var Ibsenmuseet (ene) og UiO/Ibsen-senteret.

Fra H.C.Andersen museet i Odense ble vi presentert for digitaliseringsprosjektet museet holder på med: http://museum.odense.dk/H_C_Andersen/Digitale_samlinger.aspx) og deres web-utsilling http://museum.odense.dk/H_C_Andersen/Web udstilling.aspx
Øvrige presentasjoner var mer rettet mot aktiviteter ved deres respektive museer, og gikk ikke på spesifikke forskningsprosjekter eller planer.

ICLM og MOW.
ICLM ble i Wien 2007 invitert av Alissandra Cummins til å delta aktivt i arbeidet innenfor MOW (Hun er leder av Advisory). Dr. Lothar Jordan (Kleist-museet, Frankfurt an Oder, Ny President i ICLM) og undertegnede ble invitert til å delta på MOWs konferanse i Canberra februar 2008. Lothar Jordan har også blitt invitert til å delta i MOWs Advisory som observatør i første omgang.

Jordan/Dahl presenterte sitt innlegg fra Canberra (publisert på MOWs nettsider) og trakk opp planene for ICLMs virksomhet på dette feltet i neste tre-årsperiode. (Viser til rapporten fra ICLM 2008 som kommer på nett snart).

The Annual Meeting tiltrådte disse planene og arbeidsgruppen med Jordan, Dahl, Vladimir Tolsty (Tolstoy museum, Yasnaya Polyana) and Jean Paul Dekiss (Jules Verne Museum).

ICLM skal ha to hovemålsettinger for arbeidet.

 
  1. Lage og spre informasjon om MOW-programmet gjennom sitt nettverk og produsere materiell for media og allmennheten som kan øke interesse og kunnskap om arbeidet.
 
  2. Bistå MOW Advisory og dere fagkomiteer med kvalifisert hjelp i vurderingsarbeidet for de anmeldte objekter.(Foreslå fagfolk/institusjoner som kan gi kvalifiserte vurderinger.)

 
  ICLM og et virtuelt kart.
På initiativ av Jules Verne Museet i Frankrike blir det arbeidet med et prosjekt der man ønsker å utvikle et virtuelt kart over alle litteratur- og komponistmuseer i Europa. Prosjektet vil bli et samarbeidsprosjekt mellom ulike museer med Jules Verne museet som nav. Prosjektet vil søke EU om støtte til utvikling av prosjektet.

Andre temaer.
Det ble avholdt en rekke foredrag som lå utenfor selve hovedtemaene. Det henvises til rapport fra konferansen (Newsletter og nettside klar primo 2009).

Italienerne hadde mobilisert en rekke museer og museumsarbeider i forbindelse med konferansen. Noen av disse vil nå bli medlemmer av ICOM/ICLM. Vi besøkte en rekke museer/hjem til berømte personer innen litteratur og musikk o.a. Utbyttet av så vel det faglige opplegg som det opplevelsesmessige aspekt var meget bra.

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2008