REISERAPPORT


Rune Holbek, Vest-Agder fylkeskommune

Old Economy Village

ICRs konferanse i Pittsburgh, Pennsylvania, oktober 2008


Komiteen for ICR (regionale museer) avholdt sin konferanse i 2008 i Pittsburgh, Pennsylvania, USA i tidsrommet 19.-24. oktober. Temaet for konferansen var: ”Regional Museums in a Post Industrial Age”. Konferansen var godt forberedt både med faglige innlegg, samt en rekke ekskursjoner. Et av stedene som ble avlagt et besøk og som fanget min interesse spesielt var Old Economy Village.

 
 

 
  Historien til Old Economy Village
I 1804 emigrerte separatisten George Rapp til Amerika fra Iptingen (i nærheten av Stuttgart) på jakt etter religions- og økonomisk frihet. Omkring 800 bønder og håndverkere reiste sammen med Rapp hvor de i fellesskap bygde den nye byen Harmony i Pennsylvania. Ti år senere flyttet de videre vestover til Indiana og etablerte seg på nytt og bygde byen New Harmony.

I 1824 flyttet the Harmony Society tilbake til Pennsylvania, og nå slo de seg ned langs Ohio River, like i nærheten av Pittsburgh. Der ble ”Oekonomie” etablert, bedre kjent som Old Economy Village. Det var her dette samfunnet fikk internasjonal oppmerksomhet for sin religiøse hengivenhet og økonomiske framgang.

Harmonistene utviklet en enkel og pietistisk livsstil. Når man ble tatt opp som medlem av dette samfunnet gav man alt hva man hadde av verdier til fellesskapet. Medlemmene jobbet sammen for dette samfunnet og fikk tilbake det de trengte for å leve et enkelt men komfortabelt liv. I 1807 ble det vedtatt at alle medlemmene skulle leve i sølibat for å rense sjelen fordi de trodde på Kristus’ tilbakekomst og hans tusenårsrike var snart forestående.

Harmonistene fullførte tanken om å sidestille bonden med en industriprodusent. Dette var nye tanker på 1800-tallet som ble høyt verdsatt av amerikanske ledere som bl.a. Thomas Jefferson. Han så på dette som den ideelle planen for Amerikas økonomiske og politiske framtid. Tanken om det amerikanske idealsamfunnet var at den nasjonale økonomien skulle drives av både landbruk og industriproduksjon, uavhengig av utenlandsk påvirkning. Dette er tanker som preger det amerikanske samfunnet den dag i dag.

Harmonistene skapte med sitt store engasjement ny teknologi, tilpasset teknologien og tok i bruk ny teknologi i sitt daglige virke som gav dem et fortrinn i den tidlig voksende amerikanske økonomien. Særlig gjaldt dette innenfor tekstil, slik som ull, bomull, silke og landbruksproduksjon.

Allerede i 1825 hadde de bygd tekstilfabrikker som fikk energi fra dampmaskiner. De bygde videre lokaler og verksteder for bl.a. smeder, hattemakere, vognmakere, garverier, møbelsnekkere, vevere, dreiere, pottemakere, tinnmakere og ikke minst et eget sentralisert vaskeri drevet av en dampmaskin og et eget meieri for samfunnets medlemmer. Videre perfeksjonerte de teknologi innenfor produksjon av silke fra orm til ferdig produkt. For dette arbeidet mottok de gullmedalje på utstillinger i Boston, New York og Philadelphia.

 
 

 
  Til tross for den økonomiske suksessen gjorde tiden og hendelser til at dette samfunnet kom til å dø ut. I 1832 forlot 1/3 av medlemmene Economy som da var under ledelse av Greve de Leon, som var en selvutnevnt profet. I 1847 døde Rapp som var grunnleggeren av Economy. Selv om harmonistene gikk over på nye typer næringer som handel, jernbane, oljeproduksjon og bygging av vannkraft med mer, greide de ikke å opprettholde fellesskapet. På grunn av sølibatet døde medlemmene ut, og det var i praksis ingen rekruttering. På slutten av 1800- tallet var det bare noen få medlemmer tilbake. I 1905 ble samfunnet oppløst og det meste av eiendommene ble solgt, det meste til American Bridge Company og som utvidet byen og endret navnet til Ambridge. Noe av eiendommen ble holdt tilbake sammen med 17 originale bygninger ble gitt i gave til Commonwealth of Pennsylvania i 1916.

I dag er dette området omgitt av Ambridge’s National Register Historic District, som er administrert av Pennsylvania Museum Commission som et nasjonalt historisk minnesmerke. Anlegget er nyrestaurert og framstår i dag slik det var mellom 1824 og 1830. Bygningene, grunnen, biblioteket, arkivet og 16000 originale gjenstander er et minnesmerke i seg selv over et lukket samfunns hengivenhet til en religiøs bevegelse og en industri som bygde deres amerikanske Utopia.

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2008