REISERAPPORT


Tormod Kaaløy, Norsk Folkemuseum

Risikoledelse og Risikoanalyse

ICMS SIKKERHETSKONFERANSE I AMSTERDAM 22 - 26 SEPTEMBER 2008


Konferansen foregikk i Concertgebouw, Amsterdam, rett ved siden av Van Gogh museet og Rijksmuseet.
Hovedtemaet for konferansen var risikoledelse og risikoanalyse.

Flere museer i Nederland har vært utsatt for brann, tyveri og hærverk. Nederland bruker derfor mye ressurser på å bedre sikkerheten ved landets museer.
De har opprettet et ekspertsenter ( Expertise Centre on Safety and Security for Heritage Institutions). Senteret har foreløpig 2,6 årsverk og har webadressen: www.kvce.nl.
Dessverre er den bare på nederlandsk, men en av de ansatte skulle ta med forslaget om å opprette en engelsk versjon på nettstedet.

Sponsing er en del av finansieringen til flere og flere museer. Sponsorene skal selvsagt ha valuta for pengene og da gjerne i form av arrangementer ved museet. Enkelte av arrangementene innebærer konserter med servering av mat og drikke utenom museets vanlige åpningstider. Dette innebærer en økt risiko. Det er derfor viktig at museer foretar en risikoanalyse foran slike arrangementer med tanke på å kunne gjøre de nødvendige sikkerhetstiltak i forkant.

Van Gogh museet og Rijksmuseet har samarbeidet om å opprette et felles kontrollrom for overvåkning og sikkerhetsledelse ved disse to museene. Museene ligger bare et steinkast fra hverandre. De hadde for øvrig også opprettet felles museumsbutikk som lå midt mellom de to museene, i tillegg til det salget de hadde inne i de respektive museene. Det er med andre ord ikke nødvendig å konsolidere for å kunne finne felles løsninger på administrative oppgaver.

Det var ca 90 seminardeltakere, hovedsakelig fra Europa. Som en del av konferansen ble 2 av dagene avsatt til praktisk gjennomføring av en risikoanalyse. Seminardeltakerne ble delt inn i 4 grupper for å foreta en risikoanalyse på 4 museer utenfor Amsterdam.

Følgende museer ble besøkt:
- Museum de Cruquius i Cruquius
- Teylers Museum i Haarlem
- Frans Hals museet i Haarlem
- Zuiderzeemuseet

Risikoanalysen var lagt opp med en gjennomgang av følgende områder:
- Organisasjon/personell
- Bygning (skallsikring)
- Elektronisk sikring

Jeg var med gruppen på ca 20 personer som besøkte Frans Hals museet. Vi fikk en orientering på ca en halv time da vi ankom museet. Deretter ble vi delt opp i mindre grupper som gjennomførte risikoanalyse på respektive organisasjon, skallsikring og elektronisk sikring. Vi brukte ca 2 timer på å observere og stille spørsmål til personalet på museet. Deretter dro vi tilbake til konferansestedet og samordnet våre observasjoner og svar, for deretter å utarbeide en felles presentasjon av risikoanalysen fra det enkelte museum. Til tross for den knappe tiden vi hadde til disposisjon, kom det fram mange nyttige anbefalinger fra de enkelte gruppene. Dagen etter ble brukt til presentasjon av sikkerhetsanalysen fra de 4 museene. Representanter fra de enkelte museene som ble besøkt var til stede og fikk overlevert rapporten. Av sikkerhetsmessige grunner vil ikke rapportene bli lagt ut på nettet. Dette var en meget interessant og lærerik prosess som jeg mener kan være nyttig å adoptere også for norske museer.

En risikoanalyse med den tiden vi hadde til disposisjon vil selvfølgelig ikke dekke alle sikkerhetsaspekter ved museet. Men det kom fram flere forhold som ledelsen på de enkelte museer ikke var klar over. En risikoanalyse vil i første omgang kunne avsløre opplagte sikkerhetshull i et museum. Den vil også være et nyttig dokumentasjon for ledelsen og styre i museer i forhold til status på sikkerhetsarbeidet og budsjettprioriteringer.

Hvert museum og de enkelte land har sine spesielle sikkerhetsutfordringer, og en risikoanalyse må derfor være tilpasset det enkelte museum. Risikoanalysen må jevnlig oppdateres og gjennomgås på nytt, og spesielt dersom det gjennomføres endringer i bygning eller organisasjon. Risikoanalyser er imidlertid relativ lite ressurskrevende.

Årets ICMS konferanse var den største så langt i ICMS sin historie og må betegnes som meget vellykket og nyttig for sikkerhetsarbeidet på de enkelte museer.

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2008