REISERAPPORT


Paal Mork, Norsk Folkemuseum

Vår Globale Visjon

ICOM MPR konferanse i Brasil 2 – 10. november 2008


ICOM MPR i samarbeid med ICOM Brasil arrangerte i november et program bestående av en konferanse og to seminarer i Brasil. Programmet ble innledet med en firedagers konferanse i Paraty, en liten by ved kysten mellom Rio de Janeiro og São Paulo. En påfølgende dag ble viet et seminar i Rio de Janeiro der ansatte ved museer i Rio de Janeiro var invitert sammen med konferansedeltagerne. Her ble diskusjonene fra konferansen oppsummert og videreført. I tillegg ble det arrangert et tilsvarende seminar supplert med nye innlegg for museumsansatte i São Paulo. Her deltok styret i ICOM Brasil og to representanter fra styret i ICOM MPR. ICOMs president Alissandra Cummins var representert på møtet i Paraty ved medlem i Executive Council Tereza Scheiner.

Temaene for konferansen var ”Communicating Cultural Heritage to the Young” og ”Encouraging Museum Communications World Wide”. Et viktig poeng med konferansen og seminarene var å øke kjennskap til ICOM og ICOMs strategiske plan. Et av målene i den strategiske planen er å styrke ICOMs stilling i land der ICOM har få medlemmer, som blant annet i Syd-Amerika. Programmet i regi av ICOM MPR og ICOM Brasil fikk derfor betydelig støtte gjennom ICOMs program for implementering av ICOMs strategiske plan. ICOM Brasils president Carlos Roberto Brandão konkluderte med at programmet hadde vært en suksess som blant annet ga flere nye medlemmer til ICOM MPR i Brasil.

ICOMs strategiske plan
ICOMs strategiske plan ble vedtatt på generalkonferansen i Wien i august 2007, og bygger på en grundig evaluering av tidligere planer. I tillegg er innspill, råd og ideer fra ICOMs medlemmer, komiteer og utvalg tatt med i planarbeidet.

Spesielt er det fire områder som har blitt vektlagt i den nye planen. Kanskje det viktigste av disse er at ICOMs budsjett og organisering knyttes opp mot målene i planen for å gi den større gjennomslagskraft. Et annet viktig fokusområde er å styrke ICOMs rolle som en global organisasjon. Det ligger en utfordring i å skulle bevare kulturell identitet, samtidig som et kulturelt mangfold fremmes. ICOM har mange ressurser som er verdifulle for medlemmene. Derfor er det viktig å tilpasse organisasjonen så disse ressursene kan gjøres mest mulig tilgjengelige for en stadig voksende medlemsmasse. Noen av nøkkeloppgavene til ICOM er å bidra til faglig utveksling, utvikling av nettverk og dialog på tvers av kulturgrenser. Alle disse oppgavene har fått en sentral plass i den strategiske planen.

I arbeidet med den strategiske planen ble også organisasjonens visjon, formålsparagraf og verdier gjennomgått, og det ble foretatt en analyse av eksternt og internt miljø. I tråd med disse ble det definert fire arbeidsmål for ICOM i planperioden. Disse målene ble beskrevet under presentasjonen på konferansen i Brasil:

Strategisk mål 1
Styrke ICOMs globale innflytelse.

I målsetning og arbeidsområde er ICOM en global organisasjon. Men når det gjelder tyngdepunkt for medlemsmassen, ligger dette i Europa og til dels Nord-Amerika. I resten av verden er medlemstallet betydelig lavere.

For å styrke ICOMs globale innflytelse planlegger ICOM å styrke kommunikasjonen i hele nettverket, og legge organisasjonen til rette for det mangfoldet medlemsmassen representerer. Nye strategiske samarbeid vil bli utviklet, også med utradisjonelle partnere.

Strategisk mål 2
Være en ledende talsmann for natur- og kulturarvens verdier

ICOM er anerkjent som den internasjonale museumsorganisasjonen, og med 26 000 medlemmer kan ICOM øve sterk innflytelse.

Denne situasjonen vil bli brukt til å skape forståelse for hvordan natur- og kulturarven påvirker vår hverdag. Det er også ønskelig å finne nye innovative måter for å implementere og bruke ICOMs etiske regler. ICOM tar sikte på å bli identifisert som den mest effektive talsmann i natur- og kulturarvspørmål.

Strategisk mål 3
Fremme effektivitet og høye kvalitetskrav i museene

ICOMs etiske regler regnes som en forretningsstandard i etiske spørsmål i museumsbransjen. Også innen andre områder i museene tar ICOM sikte på å øke den profesjonelle standarden.

For å oppnå dette vil ICOM sørge for at eksempler på implementering av gode løsninger kommuniseres i nettverket. Den dialog og nettverksbygging som allerede foregår vil bli stimulert, med vekt på å fremme høye faglige standarder. Kjennskap til de etiske verdiene vil også bli formidlet i nettverket.

Strategisk mål 4
Sikre tilstrekkelige ressurser til en effektiv implementering av den strategiske planen.

Til slutt er det svært viktig å sikre tilstrekkelige ressurser for å oppnå de forventede målsetninger i planen. En forutsetning for at planen blir en suksess er at den er godt implementert og at hele nettverket føler eierskap til den. Derfor er det viktig å informere om planen og stimulere aktiviteter knyttet til den. ICOMs budsjett for planperioden er derfor planlagt og tilpasset i henhold til målsetningene i planen. Organiseringen av sekretariatet er også blitt tilpasset målene i planen.

Et skritt i riktig retning
ICOMs nye strategiske plan er et grep for å modernisere organisasjonen. Etter min mening er det et skritt i riktig retning. ICOM er i ferd med å bli mer dynamisk og prosjektorientert. Tiltak som fremmer målsetningene i planen kan ha håp om økonomisk støtte, og dette gjør det enklere å våge å satse på spenstige prosjekter. ICOM MPRs grep var å invitere ikke bare ICOM medlemmer til en konferanse, men også alle museumsansatte i Rio og São Paulo til seminarer. Da fikk de mulighet til å ta del i faglige diskusjoner og få innblikk i organisasjonens virksomhet.

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2008