REISERAPPORT


Elin Storbekk, Kulturhistorisk museum

”Diversity in Heritage Conservation: Tradition, innovation and participation”

ICOM-CC 15th Triennial Conference 22-26 september 2008, New Delhi, India


ICOM-CC triennale konferanse ble for første gang arrangert i Asia og den ble høytidlig åpnet av den indiske visepresidenten Shri Mohammad Hamid Ansari, som ønsket oss velkommen. India var godt representert med rundt 200 representanter av de nesten 600 deltagerne. Temaet for konferansen var:”Diversity in Heritage Conservation: Tradition, innovation and participation”. Det var mange høydepunkt blant foredragene og her vil jeg trekke frem tre av mine.

Samarbeidspartnere kan man finne der man minst venter det. På National Gallery of Art, Washington, DC har de inngått et noe uvanlig samarbeid med US Army Research Laboratory. Flere utendørs kunstverk som skal være sorte, slik som Moondog av Tiny Smtih og Tom’s av Alexander Calder, har i flere år blitt malt med akrylmaling. Denne malingen har ikke holdt seg særlig bra utendørs og raskt bleknet. US Army har slitt med samme problem at kamuflasjemalingen er lite holdbar utendørs og de har kommet frem til ”water dispersive hydroxyl functional coating”. Dette er et prosjekt som fortsatt er i utvikling. Målet for National Gallery of Art er å komme frem til maling med ulik glans slik at kunstverk kan mer estetisk komme til sin rett og tilby produktet på det kommersielle markedet. Til nå har de kun lykkes med den helt matte sortfargen som overnevnte skulpturene er blitt malt med. Etter tre år med den nye malingen ser det fortsatt veldig lovende ut med hensyn på lysstabilitet.

Noen av foredragsholderne utmerket seg med en svært avslappet tone - for her var man blant gamle kjente. Ian MacLeod var en av disse, han er en riktig fornøyelse å høre på. Han fortalte om et prosjekt der de hadde hevet og begynt konserveringen USS Monitor, verdens første krigsskip med 3600 dreibar kanon (amerikansk så klart). Skipet var en fregatt dekket av smijern som gikk ned i 1862 under den amerikanske borgerkrigen. Etter forundersøkelser av gjenstanden mens den fortsatt lå på havbunnen, ble det besluttet å gjøre en in-situ behandling der katodebeskyttelse og sinkanoder ble koblet til ulike deler av vraket. Denne behandlingen varte et år. I etterkant viser det seg at in-situ behandlingen skånet deler av skipet for kraftige korrosjonsutbrudd når det ble hevet. De ferdigkonserverte delene er nå å se på The Mariner’s Museum, Newport News Virginia, USA.

Det gjorde inntrykk på mange da Tharron Bloomfeld, National Library of New Zealand innstendig ba oss om å slutte å bruke begrepet etnografisk. Han sa (fritt oversatt) ”Hvorfor skal gjenstander som er laget av mine forfedre (Maorí) bli beskrevet som etnografiske når gjenstander laget av europeere ikke blir det”. Dette er det ikke vanskelig å være enig med han i og han skapte noe problemer for påfølgende talere som nødig ville ta ordet i bruk, men som allerede hadde skrevet det inn i sine manuskripter. I Norge har vi jo den samme problemstillingen i forhold til samiske gjenstander som ofte inngår i de etnografiske samlingene.

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2008