REISERAPPORT


Tormod Kaaløy, Norsk Folkemuseum

Museumssikkerhet: problemer, trender og løsninger

ICMS i Quebec 14. –18. september 2009


The Annual meeting of the International Committee on Museum Security (ICMS) ble arrangert i byen Quebec i Canada fra 14–18 september 2009. Musee de la Civilisation i samarbeid med Musee national des beaux-arts du Quebec var arrangør for konferansen som fant sted på Musee de la Civilisation. Temaet for årets møte var ”Museumssikkerhet, problemer, trender og løsninger”.

Konferansen ble gjennomført på en meget profesjonell måte. Foredragene var på engelsk og fransk med simultanoversetting.

Standardisering av sikkerhet i museene er ikke hensiktsmessig. Til det er museene så forskjellige med hensyn til type utstilling, attraksjonsverdi på gjenstandene, antall besøkende, selve bygningen, lagringsforholdene og omgivelsene. Dette gjør at hvert museum må gjennomføre sine risikoanalyser og sine sikkerhetstiltak tilpasset det risikobilde det enkelte museum har. Risikoanalyse vil alltid være basisgrunnlaget for alle museer når det gjelder vurdering av sikkerhetstiltak.

Spesielt for utstillinger av stor publikumsinteresse og store verdier, må det gjennomføres egne risikoanalyser for å konkretisere hvilke ekstra sikkerhetstiltak som eventuelt må iverksettes for den enkelte utstilling. I tillegg viser statistikken at skader og tap av gjenstander ofte skjer i forbindelse med ombygging og bruk av eksternt personell i museer. Ved valg av leverandør på sikkerhetsutstyr bør man sjekke referansene nøye. Bruk av useriøse firma som ikke har kompetanse eller forstår de sikkerhetsutfordringer et museum har, er en betydelig sikkerhetsrisiko. Gode rutiner ved bruk av eksternt personell er derfor et viktig risikoreduserende tiltak.

Når det gjelder brannsikkerhet spesielt, er det viktig at konsulenter på brannsikkerhet kommer tidlig med i planleggingen av nybygg og ombygginger. Når det gjelder brann, så viser statistikken at brann gjerne oppstår ved ombygginger. Trenden er at flere og flere museer tar i bruk automatiske slukkeanlegg. Det kan være følgende:

- automatisk sprinklersystem
- karbondioksid
- Halon og halonsubstitutter
- Vanntåke
- Nitrogen-oksygen-reduksjon

Videre ser man en trend at skulpturer i metall blir stjålet og solgt som skrapmetall. I tillegg er rene vinningsforbrytelser og feil på elektriske apparater årsaker til tap av gjenstander. Hvitvasking av penger ved hjelp av kunsthandel et for øvrig også et kjent fenomen.

En utvikling man ser innen museumsikkerhet er en økning i fysisk kontroll av besøkende ved hjelp av scanning og bruk av små avanserte ”chips” som følger den enkelte gjenstand. Tap av gjenstander kan også oppstå på grunn av dårlige klimatiske lagringsforhold og dårlige/manglende registreringsrutiner (dissosiasjon). Dette er en del av museumsikkerheten som også må tas med i en risikoanalyse.

For museer som er interessert, er det nå etablert et system hvor man blir varslet dersom det har foregått tyveri fra et museum som registrer tyveriet. Send mail til: art.alerte@surete.qc.ca og du vil bli registrert og får mail til din mailadresse, dersom det blir registrert et tyveri på et eller annet museum.

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2009