REISERAPPORT


Mette Mork, Oslo Museum

Arven etter Intourist eller kreativ museumsdrift? Organisert reiseliv i russiske museer

MPR-konferanse i Moskva og Yasnaya Polyana 21. – 29. august 2009


Årets ICOM-MPR konferanse fant sted i Russland, med Moskva som første stopp. Deltakerne på konferansen ble møtt av et svært profesjonelt team av russiske museumskollegaer. Alt var imponerende velorganisert ned til minste detalj. Dette hadde de gjort før, noe som tydelig viste seg etter hvert som konferansen skred fram. Våre russiske kollegaer var vant til å håndtere større grupper og tilrettelegge for dem. De var vant til å fungere som turoperatører nettopp fordi de var turoperatører. Denne funksjonen lå inne som en del av ordinær museumsdrift hos flere av museene konferansedeltakerne ble kjent med.

 
 
Svetlana Zhuravleva fra Leo Tolstoymuseet og Vladimir Polyanski fra Det Statlige Pushkinmuseet var blant MPR-konferansens arrangører. Her med en av Sholokhovmuseets minibusser i bakgrunnen. Foto: Paal Mork.

 
  Intourist
I sovjettiden ble det aller meste av turisme i landet organisert gjennom Intourist. Intourist fungerte som et statlig turistkontor og ble etablert i 1929. Gjennom denne institusjonen besøkte årlig millioner av turister Sovjetunionen. I tillegg til å være et reisebyrå, drev Intourist også egne hoteller, restauranter, disponerte tog, cruisebåter og fly. De kunne dermed tilby helhetlige pakker bestående av ikke bare reise, men også overnatting og kultur. – Dette i et land der det meste var sentralisert, og svært lite var overlatt til tilfeldighetene. Det handlet også om kontroll.

Etter jernteppets fall og oppløsningen av Sovjetunionen har turistene fått helt andre muligheter, men noe av det velorganiserte ser ut til å leve videre – blant annet gjennom museene.

Museene
De russiske museene vi ble kjent med har gått et skritt videre i forhold til det man i Norge forbinder med ordinær museumsdrift. Konferansen og postkonferansen ble organisert av Det statlige Pushkinmuseet i Moskva, Leo Tolstoymuseet i Yasnaya Polyana og Sholokhovmuseet i Veshenskaya. Disse tre museene har alle gått et skritt videre i forhold til det man i Norge forbinder med ordinær museumsdrift. De tilbyr et velorganisert og helhetlig opphold der de i tillegg til museumsbesøk organiserer både reise, overnatting, servering og kulturopplevelser – altså ikke helt ulikt Intourist. De driver med andre ord profesjonell reisebyråvirksomhet med en egen stab spesialisert på dette området.

Det statlige Pushkin-museet ligger midt i millionbyen Moskva. I tillegg til å organisere kulturelle opplevelser i Moskva by, arrangerer museet ”pakketurer” ut av byen til steder som har en relasjon til Pushkin – ”All inclusive-reiser”.

Leo Tolstoymuseet ligger i den lille landsbyen Yasnaya Polyana, 20 mil sør for Moskva. Der formidles historien om den store forfatteren Leo Tolstoys liv og virke gjennom bygninger og utstillinger. I tillegg til en omfattende museumsdrift på herregården etter Tolstoy, har museet et eget kurs- og konferansested med hotell og restaurant. De har restaurert en liten jernbanestasjon i en nærliggende landsby, der de viser utstillinger og tar imot egne ekspresstog som settes opp fra Moskva. Hovedmålgruppene for disse turene er storbymennesker fra Moskva og St. Petersburg. I tillegg til den store forfatteren fokuserer museet på landsens ro og idyll for storbyfolket. De tilbyr skreddersydde turer både for grupper og enkeltpersoner. Museet har rundt 500 ansatte og sysselsetter svært mange mennesker i den lille landsbyen og det omkringliggende området.

 
 
Jernbanestasjonen er en del av Leo Tolstoymuseet. Foto: Mette M. Mork.

 
  Sholokhovmuseet ligger i kosakkbyen Veshenskaya ved elven Don, 80 mil sør for Moskva. Museets direktør er selv barnebarn av den berømte forfatteren, og driver et museum med ca. 350 ansatte. Museet viser blant annet gården der forfatteren ble født, og hans bolig inne i byen. I tillegg vises ulike utstillinger, både litterære og kulturhistoriske, for å formidle noe om tiden Mikhail Aleksandrovich Sholokhov levde. Dette museet har også et imponerende apparat i tilknytning til sitt reisebyrå. Det har blant annet 8 busser, båter, eget hotell, dansegrupper og egen stall med kosakkhester.

 
 
Musikk, dans og vodka – viktige ingredienser i måten museene ble levendegjort for MPR-gruppen. Folkloregruppe utenfor Mikhail Aleksandrovich Sholokhovs barndomshjem i landsbyen Kruzhilinskiy. Foto: Paal Mork.

 
  Reisebyåvirksomhet som markedsstrategi
Alle tre museene satser aktivt på det organiserte reiselivet, og skiller seg dermed ut fra norske museer med sitt apparat til å håndtere det aller meste ved hjelp av interne ressurser. Man kan undre seg over om det er et museums oppgave å drive reisebyråvirksomhet i en slik skala. Det som imidlertid viser seg, er at museene får mange og viktige besøkende gjennom sin offensive virksomhet. Det statlige Pushkinmuseets turer ut av Moskva bidrar til å styrke folks bevissthet rundt poeten Pushkin. Leo Tolstoymuseet er et begrep langt ut over Russlands grenser. Under vårt opphold der ble det arrangert en oversetterkonferanse med oversettere fra hele verden. Dette er et eksempel på hvordan de styrker museets ry i litterær sammenheng langt ut over landets grenser. Sholokhovmuseet trekker også store mengder tilreisende, på tross av at det befinner seg i et relativt avsidesliggende område.

Når museene driver en så utstrakt servicevirksomhet ut over sin kjernevirksomhet, styrker dette i stor grad bevisstheten og også omdømmet til disse museene. Man kan stille seg spørsmålet om dette er overførbart til Norge og norske museer. Dette må imidlertid sees i sammenheng med befolkningsgrunnlag, turiststrøm og museenes størrelse. Bare i Moskva bor det rundt 10.5 millioner mennesker. Dermed er markedsgrunnlaget et helt annet enn det vil være i Norge, selv medregnet besøk av utenlandske turister.

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2009