REISERAPPORT


Paal Mork, Norsk Folkemuseum, formann i ICOM MPR

Museer og turisme

MPRs konferanse i Moskva og Yasnaya Polyana, 21. – 26. august 2009


Forrige gang jeg var i Moskva skulle jeg ta en taxi fra sentrum til det den gang så ærverdige Hotell Kosmos. Gaten var full av Volgaer med gult lys på taket, så jeg tenkte det bare var å knipse med fingrene. Men så feil kan man ta. Uansett hvor mye jeg veivet med hendene var det ingen som stoppet. Da jeg gikk bort til taxier som sto langs fortauskanten, rullet sjåføren opp vinduet og kjørte sin vei. Jeg måtte bare gi opp, og ta metroen. Reiselederen fortalte at eneste måten å få tak i en taxi var å slå hardt i biltaket og trenge seg inn i taxien – om nødvendig med makt. Dette var i 1982. Taxisjåførene hadde fast lønn, og ville helst ikke kjøre rundt med passasjerer.

Nå er Moskva fullstendig forandret, og i år var byen arrangør for ICOM MPRs årskonferanse, sammen med Leo Tolstoys herregård Yasnaya Polyana 200km lenger syd. Temaet for konferansen var museer og turisme. Flere av innleggene omhandlet tilbud som er skapt for å legge museene bedre til rette for turisme, og noen av innleggene presenterte ideer ut over det vi vanligvis forbinder med å markedsføre museets turistattraksjoner. Viveka Overland fra Bohusläns museer fortalte om hvordan de har brukt strikkeoppskrifter for å gjøre museet mer aktuelt for målgrupper utenfor sin egen region. ”Bohus stickning” er et strikkemønster brukt av stjerner som blant andre Ingrid Bergman, og kjent av mange. Nå markedsføres strikkeplaggene for å profilere museet. Vladimir Polyanski fra det statlige Pusjkinmuseet fortalte om hvordan museet arrangerer bussturer til forskjellige steder i Russland som hadde betydning i forfatterens liv. Mette Møller Mork fra Oslo Museum presenterte et konsolidert museum som legger en grundig merkevareprosess til grunn for en satsing på turister.

Et av spørsmålene som ble reist i våre diskusjoner var hvordan museene tar seg av turister. De siste årene har museene blitt mer bevisste i forhold til denne målgruppen. Større krav til markedsorientering og egeninntjening bidrar til en mer profesjonalisert segmentering av publikum og mer målrettede tiltak for de prioriterte gruppene. Likevel ser vi at ”mange av museene har i dag ikke kapasitet, kompetanse eller nok ressurser til å utvikle seg til profesjonelle reiselivsbedrifter. … I en tid med økende profesjonalisering og markedsretting av reiselivsproduktet, endringer i markedet og etterspørsel etter opplevelser, er museene generelt sett ikke i god nok stand til å ivareta de markeds- og utadrettede delene av sine oppgaver”, som det heter i Stortingsmelding nr. 49 ”Framtidas museum” s. 160. På konferansen ble det presentert flere gode ideer og prosjekter som kan bidra til å oppfylle intensjonene i museumsmeldingen. Likevel er mange av forslagene vanskelige å realisere, grunnet mangel på ressurser og mulighet til å prioritere reiselivsrelaterte tiltak. Av og til opplever jeg også manglende vilje til å satse på turisme i museene. Jeg møter holdninger som minner meg om Moskvas taxisjåfører under mitt forrige besøk i byen. Jeg får høre at museene skal være arenaer for kunnskapsformidling og kritisk refleksjon. De som bare er innom for en hyggelig opplevelse i ferien, eller for å kunne krysse av enda en turistattraksjon i guideboken, blir ikke regnet som seriøse museumsbesøkere. De bare sliter på gjenstandsmassen og er til bry for de ansatte. Det er riktig at vi ikke skal inngå kompromisser i forhold til en maksimal utnyttelsesgrad ved museene. Vi skal ikke åpne for en type besøk som gjør at attraksjoner forbrukes og verdiene for ettertiden ødelegges. Dette er utdypet i ICOMs charter for kulturturisme. Likevel er det viktig at museene legger sine tilbud best mulig til rette for de turister som ønsker å besøke museet. Som forvaltere av nasjonalskatter har vi et ansvar for å gjøre dem best mulig tilgjengelig. Derfor er det positivt at ICOM har definert ”Museums and Tourism” som tema for årets ”International Museums Day”. ICOM MPR grep dette emnet begjærlig som tema for årets konferanse. For komiteen er det viktig å få frem synspunkter på samspillet mellom museer og turisme – og ikke minst komme opp med gode ideer til en øket satsing på denne målgruppen.

Temaet viste seg kanskje enda mer aktuelt enn da det ble vedtatt for et år siden. Finanskrisen har gitt sterke ringvirkninger i turistindustrien. World Tourism Organization forventer en nedgang på 4 – 6 % i den globale turisttrafikken fra 2008 til 2009. Våre samtaler under konferansen viser at dette har hatt varierende utslag for turistene. Blant annet har museer på Barbados opplevd en kraftig tilbakegang i besøket, som følge av redusert tilstrømning til øystaten. Andre museer har opplevd en økning i besøket. Det foreligger ikke undersøkelser som forklarer årsakene til en slik økning, men mange antar at det skyldes en øket tilstrømning fra et lokalt marked. Mens reisevirksomheten tones ned, besøker folk museer i sitt nærområde i større grad enn før.

Mitt inntrykk etter konferansen er at det er et sterkt ønske og en vilje til å satse sterkere på turister som målgruppe ved museene. Jeg håper ikke dette skyldes at de fleste som deltok på konferansen jobber innen markedsrelaterte områder. Som det er beskrevet i ICOMs charter for kulturell turisme, har museene et stort potensial i satsing på turisme, men det krever medvirkning fra hele organisasjonen.

 
 

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2009