Erling Dahl jr., seniorrådgiver Bergen kommune, medlem av ICLM og komiteens arbeidsgruppe for UNESCO-programmet Memory of the World (MOW).

The International Museums Day 2011: Hukommelse
- Om universitetsmuseene og -samlingenes relevans og målgrupper

ICOM 2010 i Shanghai


Under selve ICOM-konferansen var mitt hovedanliggende å følge opp arbeidet med kontakten til MOW, der ICLM har fått en særlig oppgave som bindeledd mellom MOW-advisory og musikk- og litteraturmuseer, arkiver og lignende som ønsker å bringe fram skriftlig, lydfestet eller filmmateriale som kan aspirere til MOW-listen.

Som et ledd i dette arbeidet fremmet ICLM forslag overfor Advisory i ICOM om at tema for neste års Museum Day 2011 skulle være hukommelse/minner (Memories). ICLM tok i september i år initiativ til en workshop i Berlin med deltagere fra ICLM, arkiv og bibliotekorganisasjoner, museumssamarbeidet over landegrensene i Saarland og ICOM sentralt (Alissandra Cummins) for å drøfte mulige prosjekter og metoder for å fremme interessen for og oppmerksomheten rundt Museum Day 2011 (18.mai).

I den forbindelse holdt jeg et innlegg som fortalte om et museumsprosjekt i Betlehem, der Norge er bidragsyter. UNESCO er prosjektstyrer sammen med palestinske myndigheter. Jeg har vært internasjonal konsulent for utvikling av selve museumskonseptet. Dette museumskonseptet faller rett inn i temaet for Museum Day 2011, og vi planlegger å gjøre en spesiell tilstelning den dagen, der prosjektets ide og metode blir presentert i praksis, og der hendelsen blir overført direkte på ulike medier (TV, Internet etc).

Til ICLMs møter i Shanghai hadde jeg laget en artikkel som sto på trykk i ICLM Newsletter 2010/1, og den kan leses der.

Museet i Betlehem, Riwaya (historier fra/om) Museum, Betlehem, vil bli et narrativt museum. Dvs at utstillingen og hoveddelen av det faglige arbeidet vil være knyttet til historier, fortellinger og minner (ikke-gjenstandsbasert). Det er riktignok to arkeologiske element i museet, for ved utgravingen til reisingen av Peace Centre som Sverige ga i Milleniumsgave til Betlehem, fant man to faste arkeologiske minner - en kirkeruin (koptisk) med mosaikker fra ca 600 e Kr. og en bysantinsk sisterne fra ca 800 e Kr. Begge disse inngår i museets utstilling og blir også del av forsknings-, dokumentasjons- og formidlingsprogrammet.

Disse ligger i hver sin ende av underetasjens museumsareal. Resten av plassen vil bli viet til ulike temaer som belyser både den åndelige og ikke-gjenstandsbaserte (intangible) historien til Betlehem og Palestina.

Temaene som er valgt ut i samarbeid med lokale forskere og kunstnere er:

•   Betlehems historie. Fortalt gjennom eksisterende og nye videoer, billedkollager, interaktive skjermer for bilder, tekster, kart o.a. illustrasjoner.

•   Mor og barn. Fra Kristi fødsel til i dag. Videoer med intervju av palestinske mødre (fra hele verden) i går og i dag. Fortellinger og billed- filmkollager. Interaktive aktiviteter og utstillingsplass for arbeider barn har laget til temaet. Vann som kilden til liv blir et gjennomgående emne i dette og de følgende avdelinger.

•   Folk på vandring. Betlehem som pilegrimsby og vandrersted. Frivillig og ufrivillig vandring - diaspora. Interaktive kart, transparente skjermer med vandrere/ pilegrimer, fordrivelse og utvandring.

•   Landskapet. Sisternen inngår i dette, og vannlinjen fra Mor og barn går til sisternens åpning. Store projeksjoner av palestinsk landskap (skiftende), videoer med barn og voksnes fortellinger om landskapet. Oliventreet og terrassene.

•   Fortellerkunsten. Hikaye (bryllupsfortellinger). Video. Interaktivitet. Studio for opptak av nye fortellinger. Aktivitetsavdeling.
•   Håndverk og kunst. Redskaper og instrumenter som gjenstander og vist på skjermer der lyd og bilde viser dem I aksjon.

•   Det arkeologiske Palestina. Kirkeruinen. Projeksjoner fra arkeologiske steder I Palestina. Videoer med fortellinger om arkeologi.

Materialet til temaene blir utviklet i samarbeid mellom lokale kunstnere, akademikere, pedagoger og produksjonsselskapet Studio Azzurro, Milano (www.studioazzurro.com).

Det har vært knyttet store utfordringer til prosjektet. Palestina har meget begrenset museumstradisjon, men interessen for et så pass "moderne" museumskonsept er blitt godt mottatt - særlig av yngre akademikere og kunstnere.

På Museum Day 2011 vil et studio bli satt opp ved Fredssenteret der folk kan komme og “legge igjen” sine historier. Det er denne metoden som vil ligge til grunn for innholdet i museet. Den muntlige overlevering av minner – av hukommelsen til folket – er historien(e) museet skal fortelle.

Det var derfor meget interessant å høre på keynote speaker professor Lourdes Arizpe, National University of Mexico. Hennes museumssyn og hennes eksempler var en interessant parallell til vårt prosjekt i Betlehem.

I komiteens møter om saken kom det opp en rekke forslag og ideer rundt deltagelse på Museum Day 2011. Dette vil komme fram i ICLM Newsletter nr. 2.

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2010