Tormod Kaaløy, Norsk Folkemuseum

Museumssikkerhet i Kina – relevans til norske museer?

ICMS i Shanghai 2010


Annual meeting of the International Committee on Museum Security (ICMS) ble arrangert i forbindelse med ICOM sin generalkonferanse i Shanghai, Kina fra 7. – 12. november 2010.

Sikkerhet for de besøkende og sikring av museumsgjenstander var hovedtema på årets sikkerhetskonferanse.

Fakta:
Kina har i overkant av 3000 museer. Fram til 2008 var det ca 100 millioner besøkende på disse museene. Etter 2008 innførte ca 1400 av disse museene gratis adgang for besøkende. Dette medførte at antall besøkende har økt til ca 300 millioner på alle museene. Det største museet i Kina og også i verden, National Museum of China, har alene ca 10 millioner besøkende pr år. Dette medfører blant annet følgende sikkerhetsutfordringer:
-   større trengsel på museene – gjør det enklere for tyver å ta med gjenstander
-   høyt carbondioksyd i utstillingsarealene – noen ganger dobbelt så høyt som anbefalte verdier – skaper problemer for besøkende
-   høyt lydnivå – mellom 75 – 85 desibel på enkelte museer – oppleves som støy for de besøkende

I tillegg til dette, ble det registrert 40 branntilløp på de 3000 museene i 2008.

Faktorer som påvirket sikkerheten.

Personalet
Det ble fremhevet i flere av foredragene fra kinesiske museer, at kunnskaper, ferdigheter og ansvarsfølelse hos de ansatte var de viktigste faktorer for å ivareta sikkerheten på en tilfredsstillende måte. Dette gjaldt alt tilsatt personell i et museum. Faktum er at på kinesiske museer blir mesteparten av gjenstandene ødelagt eller skadet fordi eget personal ikke håndterer gjenstandene på riktig måte.
Personellets kompetanse og holdning/ansvarsfølelse ble med andre ordet fremhevet som den viktigste faktor for sikkerheten på museene.
En av sikkerhetsutfordringene var å heve statusen og kompetansen på sikkerhetspersonellet. Lav lønn og status medførte høyt gjennomtrekk av personellet. Dette medførte lav lokalkunnskap på museet og lav kompetanse på museets tekniske sikkerhetssystemer. Opplæring, trening og øvelser innen sikkerhet ble ikke gjennomført i tilstrekkelig grad og større profesjonalisering hos sikkerhetspersonalet ble fremhevet som et forbedringsområde.
De ansattes forståelse av sikkerhetsansvaret og kvalifikasjoner ble fremhevet som meget viktig

Fasiliteter for de besøkende.
På grunn av det høye antall besøkende på kinesiske museer ble publikumsfasiliteter som toaletter, kafeer, butikker og sitte/hvilesteder viktige faktorer i sikkerhetsvurderingene. Gode og store adspredelsesarealer ut over selve utstillingslokalene ble tatt med som en del av sikkerhetstiltakene.


Sikkerhetsgjennomgang av Shanghai-museet

Shanghaimuseet ble etablert i 1952 og viser gammel kinesisk kunst. Museet har ca 1 million gjenstander hvorav 130.000 gjenstander er vurdert som nasjonale skatter. Nåværende bygg ble tatt i bruk i 1996. Bygningen består av 4 etasjer med totalt ca 10.000 m2 rene utstillingsarealer.

Fasiliteter for besøkende:
-   2 innganger for besøkende, stor vestibyle, informasjonsdisk i vestibylen, garderober
-   restaurant, kafeteria og te-rom
-   stor museumsbutikk
-   toaletter i hver etasje
-   rulletrapp og vanlig trapp til alle etasjer

Sikkerhetspersonell:
-   en scanning maskin ved hver inngang som betjenes av 14 personer
-   50 uniformerte sikkerhetsvakter i utstillingssalene fordelt på alle etasjer
-   I tillegg til sikkerhetsvaktene gikk det servicepersonell og passet på at publikumsfasilitetene var rene og i orden

Tekniske sikkerhetssystemer:
-   2 scanningmaskiner som var i kontinuerlig bruk
-   fullsprinkling i hele museet
-   omfattende kameraovervåkning
-   omfattende branndeteksjon
-   innbruddsalarmer

Museet har i sine brosjyrer satt en begrensning på 5000 besøkende pr dag og at museet stenger dersom det blir overfylt av besøkende. Gjenstandene i museet var beskyttet i monter med 5 mm herdet glass.


Oppsummering
Oppsummeringen av konferansen er at opplæring, øvelser og trening av alt personell på museene gir det største bidraget til ivaretakelse av sikkerheten. Sikkerhetspersonellet må ha de nødvendige kunnskaper og ferdigheter for å håndtere de situasjoner de kan bli satt til å håndtere ( brann, ran, tyveri og innbrudd). De må kunne beherske og utnytte de tekniske sikkerhetssystemene museet har på en profesjonell måte. Derfor er det viktige at museer innarbeider daglige, ukentlige, månedlig og årlige sikkerhetsrutiner på internkontroll, opplæring og øvelser som kan dokumenteres på en enkelt og oversiktlig måte.
Selv om norske museer ikke har de besøkstallene som kinesiske museer opplever, relativt sett, er det flere norske museer som opplever fulle lokaler ved populære utstillingsåpninger. Det er da viktig at museene på forhånd har vurdert hvor mange besøkende man kan ha inne i utstillingsarealene på en gang, av sikkerhetsmessige grunner. Dette har også med rømningskapasiteten ved eventuell brann å gjøre.

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2010