Karstein B. Dalaker, Universitetet i Stavanger, Arkeologisk museum

Museum security ensures memory and continuity

ICMS årskonferanse /ICOM generalkonferanse i Rio de Janeiro, Brasil, august 2013


Den årlige konferansen for International Commitee of Museum Security (ICMS) ble avholdt i tilknytning til ICOMs generalkonferanse i Rio de Janeiro. Selve ICMS-konferansen var derfor avgrenset til vel tre dager, mens ICOMs felles arrangement for åpning, felles ekskursjoner og avslutning var lagt til de andre dagene.

Tema for ICMS i år var “Museum security ensures memory and continuity”. Nytt fra tidligere møter var en dag med felles opplegg med to andre ICOM-komiteer innenfor temaet sikkerhet, hhv. COSTUME og CIDOC. Dette møtet var lagt til Museum of the Republic, alle andre møter ble avholdt ved konferansesenteret ved Barra de Tijuca. Denne rapporten vil i hovedsak ha fokus på dette felles seminaret.

Formålet med det felles seminaret er behovet for å fokusere på tettere samarbeid og forståelse mellom de ulike faggruppene for å få til en bedre og mer helhetlig sikring av det enkelte museums samlinger.

Seminaret startet med en presentasjon fra de enkelte komiteene. Fra ICMS presenterte Pavel Jirasek et system fra nasjonalmuseet i Praha, der alle sikringssystemer er integrert og i tillegg har registrert metadata og annen nødvendig dokumentasjon om de enkelte gjenstandene i samlingen. Fra CIDOC ble særlig problematikken knyttet til en enhetlig internasjonal dokumentasjonsstandard omtalt, blant annet i forbindelse med enklere sporing ved omsetning av stjålne gjenstander. COSTUME la særlig vekt på måter å sikre gjenstandene i forbindelse med behandling, transport og lagring.

Alle foredragsholderne viste konkrete eksempler på utfordringer og hvordan disse er løst eller bør løses. For eksempel vil et helhetlig og integrert system med detektorer, alarmer, kameraer, gjenstandsdatabase og andre metadata kunne gi rask melding til konservatorer dersom et objekt tilsiktet eller utilsiktet er blitt skadet av publikum, plassering med plantegning, foto mv., hvem som skal aksjonere og hvordan skadeomfang skal reduseres. Flere større museer har slike beredskapsplaner, men der systemene for de fleste foreløpig er en kombinasjon av elektroniske sikringssystemer, integrerte eller uavhengige gjenstandsdatabaser og manuell vaktorganisasjon.

 
 
Bilde: Presentasjon fra COSTUME ang. sikring ved gjenstandsbehandling.


 
  Etter presentasjonene fulgte en befaring der vertsmuseet skulle kartlegges ut fra nevnte områder, med en oppsummerende rapport. Vi ble inndelt i to grupper for hhv. ICMS og CIDOC/COSTUME. ICMS-gruppen ble videre inndelt i tre grupper for å se på hhv. brannvern, tyveri-/adgangssikring og ytre sikring. Jeg deltok i gruppen for tyveri-/adgangssikring.

Museum of the Republic er en tidligere presidentbolig, og inneholder blant annet Brasils første flagg og andre sentrale gjenstander knyttet til etableringen av nasjonen.

Vi ble bistått av personalet ved museet og gjennomførte en befaring innenfor prioriterte områder innen den relativt korte tiden som var til rådighet. Ledelse og personalet var meget imøtekommende og hjelpsomme for å svare på ulike spørsmål, vise steder og sikringsopplegg mv.

Mht. ICMS foretas det for øvrig alltid en slik befaring med rapport til vertsmuseet ved de årlige møtene. Det ble også i år nyttet samme metodikk som tidligere med befaring og intervjuer med ledelse og ansatte, med fokus på:
       • Brannsikring: Elektrisk anlegg, detektorer, rømningsveger, herunder skilting, andre relevante forhold, intern opplæring ansatte, dokumentasjon av system og rutiner
       • Ytre skallsikring, vinduer, dører, tak, andre inn- og utganger, alder og eventuelle skader eller andre utvendige forhold som kan svekke sikringen
       • Vakthold innvendig og utvendig til ulike tider av døgnet, kontrollrom, ledere («supervisors»), andre relevante forhold, intern opplæring ansatte
       • Adgangssikring: Elektronisk og nøkkelbasert adgang, herunder funksjonsdeling, differensierte nivåer og hvem som hadde disse, rutiner, detektorer for hhv. døråpning, glassbrudd og bevegelse, alarmer, kameraovervåking med kontrollrom, montere, fysiske hindringer mv.
       • Samarbeid med lokalt politi og brannvesen, spesielle lokale sikringsproblemer, sikringsorganisasjon, dokumentasjon av system og rutiner.

 
 


Foto: Befaring med intervju og omvisning av museets sikkerhetssjef.

 
  I etterkant av befaringen utarbeidet de tre gruppene hver for seg rapporter over kartlegging, og med tiltak som en mente var nødvendige ut fra disponible ressurser.

Rapporten ble så sammenstilt til en rapport, og denne ble overlevert til museets direktør dagen etter. Konkrete detaljer eller bilder fra kartleggingen er ikke omtalt her av sikkerhetsgrunner.

En viktig etisk linje mht. ICMS befaringer har vært at flere av deltakerne er spesialister på høyt internasjonalt nivå og med sikringsansvar for store museer, museene som blir gjennomgått er oftest mindre eller mellomstore museer, ofte med begrenset økonomi. Derfor blir det vektlagt at vi er museets gjester, dette skal være en gratis og leverandøruavhengig tilstandsanalyse, og tiltakene skal være i samsvar med hva som er økonomisk forsvarlig (en del tiltak koster ingenting, andre tiltak kan med vesentlig forbedring gjøres for til en relativt lav kostnad, mens noen vil økonomisk være helt urealistiske i alle fall på kort sikt).

 
 
Foto: Utarbeiding av rapport for presentasjon og overlevering til Museum of the Republic.

 
  Ut fra resultatene fra det felles seminaret er det noen forbedringer som må gjøres før det kan gjennomføres neste samarbeidsprosjekt. Dette gjelder særlig den mer konkrete oppsummeringen og sammenstillingen av kartleggingen fra de ulike faggruppene der det var enighet om må forbedres vesentlig for å ha en reell nytteverdi. Det er imidlertid et viktig felt både for mindre og større museer å få til et tettere samarbeid mellom ulike avdelinger for å sikre samlingene på en best mulig måte. ICMS vedtok i etterkant at foreta en evaluering av dette innen neste års konferanse mht. hva som fungerte bra og nødvendige tiltak på områder som krever en vesentlig forbedring.

Dagen ble avsluttet med et felles arrangement om kvelden for de tre komiteene i parken ved Museum de Republic.

Et vesentlig formål med min deltakelse i ICMS har vært nettverksbygging samt kunnskapsoverføring til lokale forhold ved eget museum. Dette har i løpet av de syv årene jeg har deltatt vært av uvurderlig verdig, og det meste kan ved nedskalering overføres til lokale forhold. I tillegg til foredragene og diskusjonene i plenum er sosiale sammenkomster viktig da det diskuteres mye faglig her også, samt knyttes kontakter mht. personer en kan konferere i ulike saker. Dette har vi blant annet aktivt nyttet i forbindelse med Statsbyggs prosjektering av nybygg.

Samspill mellom ulike fagmiljøer, herunder sikring mht. til dokumentasjon og behandling av gjenstander, er vesentlig for god sikring. For universitetsmuseene, som jeg kommer fra, er det en utfordring i tillegg mht. universitetets sentrale byggforvaltning, Statsbygg som eier og drifter bygningene, samt eksterne leverandører av sikringsutstyr og vakttjenester.

Ellers var det mange interessante foredrag på ICMS-møtene, en oversikt over disse er publisert på ICMS hjemmeside.

Det er videre svært positivt både mht. stemning og nettverksbygging å kunne ha med ledsagere på alle felles sosiale arrangementer, samt adgang hvis ønske til alle deler av ICMS-arrangementet og ICOM-konferansens ulike arrangement for øvrig.

Videre var vi som norske ICOM-deltakere invitert til en mottakelse på den norske ambassaden onsdagen. Leder for Norsk ICOM Leif Pareli hadde koordinert dette, og hadde en fin hilsen til ambassadøren ved ministerråden, også representanter for det norske miljøet i Rio de Janeiro møtte, en veldig kjekk sammenkomst.

På fredagen var det lagt opp til ekskursjoner, og hele arrangementet ble avsluttet på lørdagen på en ekte brasiliansk måte med sambakveld med topp utøvere. Og selv om ikke alt ved konferansen gikk like smurt som for eksempel i Shanghai, oppveier den samlete opplevelsen av Rio langt over dette. Eller som en deltaker fra ICMS plar å uttrykke det de stedene vi har hatt konferanse: «Before this was a place on the map, now it’s a place in our heart».

 
  til toppen                                                   Tilbake til reiserapporter 2013